Od začiatku Trnavskej novény 2022 nás delia už iba štyri dni

TRNAVA 8. novembra 2022 - Od otvorenia tohtoročného deväťdňového cirkevného sviatku na počesť Trnavskej Panny Márie nás delí len niekoľko dní, ba iba hodín. Trnavská novéna bude v tomto roku tematicky spätá s encyklikou Svätého Otca Františka Fratelli tutti. Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

Počas Trnavskej novény 2022 sa budú môcť veriaci v Bazilike sv. Mikuláša zúčastniť na desiatkach svätých omší, ktoré sa od nedele 13. novembra budú sláviť denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6.30, 8.00, 10.00, 16.00 a 18.00 h). Mottom tohtoročnej novény je výzva z Evanjelia podľa sv. Matúša „Vy všetci ste bratia“. Toto motto je reakciou na pápežskú encykliku Fratelli tutti, v ktorej Svätý Otec František uvažuje nad bratstvom a sociálnym priateľstvom. Kazateľmi hlavných svätých omší o 18.00 hodine budú známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku i vo svete. V priebehu Novény budú pútnikom k dispozícii mnohí kňazi, aby sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky do Trnavy.
 
Otváraciu slávnostnú svätú omšu tohtoročnej Trnavskej novény v nedeľu 13. novembra (o 18.00 h.) bude celebrovať trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Svätá omša v maďarčine pre veriacich hovoriacich týmto jazykom bude slávená v sobotu 19. novembra o 11.30 h. Jej hlavným celebrantom bude tiež hlava Trnavskej arcidiecézy. V ten istý deň je na programe i gréckokatolícka liturgia o 15.30 h, ktorej hlavným celebrantom bude vysokopreosvietený vladyka Ján Babjak, emeritný prešovský arcibiskup - metropolita. Mládežnícka svätá omša o polnoci bude vyvrcholením uvedeného dňa.
 
V nedeľu 20. novembra sa o 9.30 h uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami mesta Trnava. Sláviť ju bude arcibiskup Mons. Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku. Koncelebrovať bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz.
 
V pondelok 21. novembra, na záver poslednej svätej omše Novény, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky a zakončia tak tohoročnú novénu k Trnavskej Panne Márii.
 
Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX alebo počúvať cez rozhlasové prijímače vďaka slovenskému katolíckemu rádiu LUMEN.
 
Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už skoro 80 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Od začiatku Trnavskej novény 2022 nás delia už iba štyri dni

Ilustračná snímka. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY