Obnovili mariánske púte v Novom Meste nad Váhom

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Po druhý raz v nedávnej histórii sa v dňoch 5. - 7. septembra uskutočnilo tzv. mariánske trojdnie v Novom Meste nad Váhom. Počiatky mariánskych pútí v tomto meste siahajú až do 13. storočia, kedy v Novom Meste nad Váhom pôsobili benediktíni. Boli to práve oni, čo vtlačili mariánskej svätyni charakter pútnického chrámu.

Tohoročné mariánske trojdnie v Novom Meste nad Váhom, slávené 5. - 7. septembra, naplnili organizátori bohatým duchovným programom. Veriaci si každý deň vypočuli homíliu v podaní pozvaných kazateľov, mohli sa zúčastniť na celodennej eucharistickej adorácii vo štvrtok i v piatok, pristúpiť ku sviatosti zmierenia, spoločne sláviť večeradlo, či odriekať modlitbu posvätného ruženca alebo sa zúčastniť farského dňa.
 
Vyvrcholením mariánskeho trojdnia bola v sobotu 7. septembra slávnostná svätá omša pre pútnikov, ktorí zaplnili celé nádvorie pred farským kostolom. Hlavným celebrantom bol biskupský vikár Róbert Kiss a kazateľom farár v Hrachovišti Irenej Ciutti. Spolu s nimi koncelebrovali kňazi z dekanátu Nové mesto nad Váhom. Po svätej omši nasledovalo malé agapé, počas ktorého si pútnici vypočuli aj koncert dychovej hudby.
 
Púte do novomestskej mariánskej svätyne obnovili zatiaľ na úrovni dekanátu. Tradičná mariánska púť do Nového Mesta nad Váhom sa postupne otvára širšiemu okruhu pútnikov.
 
Ľudovít Malý
 
facebook sharing button Zdieľaj
Obnovili mariánske púte v Novom Meste nad Váhom

Pútnici na nádvorí farského kostola v Novom Meste nad Váhom počas slávnostnej svätej omše.

NOVINKY