O Pôstnom období a Veľkej noci s biskupom Vrablecom

NITRA/TRNAVA 2. marca 2016 - O prežívaní Pôstneho obdobia a o tajomstve Veľkej noci sme sa rozprávali s emeritným auxiliárnym biskupom bývalej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy, Jeho Excelenciou Mons. Štefanom Vrablecom.

 
Excelencia, Pôstne obdobie je dôležitým obdobím liturgického roka. Je časom stíšenia, koncentrácie na vyšší než len pozemský princíp našej existencie. Vnímate toto obdobie v takto zadefinovaných intenciách?
 
Podľa mňa, najprv si máme uvedomiť, čo to znamená Veľkopôstne obdobie a Veľký pôst, pretože pre nás veľkým je to, čo je spojené s Božím. Pán Boh poslal svojho syna Ježiša, aby slúžil, ale to jeho slúženie malo podstatu v spáse, no a preto aj hovorím, že najväčšou vecou vo Veľkej noci je práve pre nás problém spásy. Veľká noc je pre mňa to Božie zníženie sa k nám a naše povýšenie k Bohu. Veľkonočnú duchovnosť, tajomstvo Veľkej noci vidieť v tejto veľkosti, že Boží Syn sa zníži, príde a povie nasleduj ma a my potom ideme s ním a berieme si to, čo nám On dáva. Vezmite a jedzte, nie je len to ponúknutie poslednej večere, ale je to aj ponúknutie všetkého Božieho, ktoré nám Pán Boh chce poskytnúť.
 
Excelencia, v Starom zákone príprava na mnohé veľké udalosti obsahovala modlitbu a pôst. Aj Nový zákon spomína pôst, kedy sa i samotný Ježiš Kristus postil 40 dní pred začiatkom svojho verejného účinkovania. Prečo je teda pôst v živote človeka taký dôležitý?
 
Osobne si myslím, že pôst netreba brať a chápať ako výlučne materiálny, že sa postí len ten, kto na miesto jedného pohára vody vypije len štvrť pohára vody. To je len akési materiálne kritérium, to nie je to zásadné, ale pôst v našom duchovnom zmýšľaní má byť to moje umlčanie, aby Boh prehovoril. Ja keď mlčím, to znamená, keď si nenárokujem také a také veci, ale čakám to Božie, čo mi Boh môže dať. To je najlepší pôst, pretože v tomto zmysle ja sa približujem k Bohu a ako v Starom zákone sa ľudia približovali k Bohu, tými rôznymi pôstnymi udalosťami, tak aj ja teraz sa približujem k Bohu týmto svojím pôstom, svojím oddialením sa od takých samozrejmostí môjho života a priblížením sa k Bohu, tomu nevyspytateľnému darcovi. On má všetko a z tohto všetkého mi všetko chce dať. Toto je krásne. On má všetko, všetko mi dáva, ja mám všetko prijímať od neho. Aj keď sa tým musím zrieknuť, čoho si menšieho, to nie je pre mňa zlé, to je pre mňa šťastie. Takto ja chápem pôst.
 
Svätý Otec František pri vstupe do Pôstneho obdobia adresoval mladým slová, podľa ktorých majú pôst prežívať tak ako ste to už Vy sám načrtli. Prežívať ho v skrytosti pre ľudskou slávou a konať dobré skutky bez nároku na verejné ocenenie, odmenu či ľudskú slávu. Myslíte si, že konanie dobrých skutkov a naša skrytosť a uprednostnenie Boha, má byť základom nášho ľudského konania v Pôstnom období?
 
Áno, myslím, že to je podstatou. Žijem s Bohom, keď zachovávam jeho prikázania. Potom žijem s Bohom, keď sa s ním zhováram. To je moja modlitba. Modlitba, to nie sú len formulky, ktoré ja vyslovujem. To je moje zmýšľanie, vyjadrenie môjho zmýšľania so zmýšľaním Božím. Tak ako Boží Syn nám povedal toto, tak vy hovorte a robte to isté svojím životom. Tým sme vlastne kresťania. Bez toho by sme boli síce možno výborné indivíduá, ľudia ktorí za niečo stoja, no neboli sme nasledovníkmi Pána Ježiša. On  a celé jeho dielo je práve toto, aby sme my nasledovali tento jeho plán. Kto nenasleduje Boží plán, kto nechce prijať túto veľkosť, tak je človekom, ktorý v istom zmysle môže urážať Pána Boha. Boh je ten, ktorý chce, aby som ja mal od neho všetko a ja mám chcieť od neho prijať s pokorou všetko, čo mi dáva.
 
V minulom roku ste oslávili významné životné jubileá. 90 rokov života a 65 rokov svojho kňazstva. Dnes teda už viete porovnať časy Vašej mladosti so súčasnosťou. Vidíte osobne rozdiel v aktuálnom prežívaní Pôstu v spoločnosti, napríklad v porovnaní s časom Vašej mladosti?
 
V časoch mojej mladosti bolo prežívanie Pôstu skôr takým ľudovým, zvykovým až tradičným úkonom. Tak som videl Pôst v mladosti. Bolo to skôr také necítené, možno len chcené na silu až možno vynútené okolnosťou. Pán farár nástojil, rodičia nástojili a ja sa mám postiť a neviem prečo a neviem ako. Dnes vidím Pôst v tom, čo som už aj povedal, že Pán Ježiš ten najbohatší mi chce dať všetko svoje a ja ten najchudobnejší a v duchu najchudobnejšieho, mám prijať od Boha to, čo mi On dáva. Veľká noc je pre mňa veľká preto, lebo od Boha dostávam veľa. Bolo by pomýlené, keby sme povedali, že Veľká noc je to preto, lebo je to len akýsi veľký sviatok, pre ktorý nepracujeme. Veľká noc je veľká preto, lebo za ňou vidíme veľké dielo Pána Ježiša, ktoré nás robí veľkým nie v očiach ľudí, ale v očiach a rukách Božích.
 
zdroj: Noviny PBE/ krátené
 
facebook sharing button Zdieľaj
O Pôstnom období a Veľkej noci s biskupom Vrablecom

Ilustračné foto - bývalý pomocný biskup Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Mons. Štefan Vrablec. (foto: Matúš Hasil)

NOVINKY