Novéna k Trnavskej Panne Márii je už predo dvermi

TRNAVA 28. októbra 2015 – O niekoľko dní úvodnou slávnostnou svätou omšou otvoria deväťdňový cirkevný sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie. Trnavská novéna bude v tomto roku tematicky spätá s Rokom zasväteného života, s blížiacim sa mimoriadnym Svätým rokom milosrdenstva a pripravujúcim sa rokom mladých – Krakov 2016. Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

Počas Trnavskej novény 2015 sa budú môcť veriaci v Bazilike sv. Mikuláša zúčastniť na desiatkach svätých omší, ktoré sa od piatku 13. novembra budú sláviť denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6.30, 8.00, 10.00, 16.00 a 18.00 h.). Mottom tohtoročnej novény je výzva „Poď za mnou a buď milosrdný“, ktorá je reakciou na prebiehajúci Rok zasväteného života a začínajúci mimoriadny Svätý rok milosrdenstva. Na tieto dva jubilejné roky sa zvoláva ochrana Panny Márie výzvou "Mária, Kráľovná pokoja, oroduj za nás!". Kazateľmi hlavných svätých omší o 18.00 hodine budú provinciáli reholí a iné známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku i vo svete. V priebehu Novény budú pútnikom k dispozícii mnohí kňazi, aby sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky do Trnavy.
 
Otváraciu slávnostnú svätú omšu tohtoročnej Trnavskej novény v piatok 13. novembra (o 18.00 h.) bude celebrovať apoštolský nuncius v Slovenskej republike Mons. Mario Giordana. V sobotu 14. novembra sú na programe spievané vešpery (o 17.00 h.), po ktorých bude nasledovať už tradičný mládežnícky program (o 21.00 h.). Mládežnícka svätá omša o polnoci bude jeho vyvrcholením. Svätá omša v maďarčine pre veriacich hovoriacich týmto jazykom bude slávená až v sobotu 21. novembra o 11.30 h. Jej hlavným celebrantom bude jágerský arcibiskup Mons. Csaba Ternyák (Maďarsko).
 
V nedeľu 15. novembra sa o 9.30 h. uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami mesta Trnava. Sláviť ju bude gréckokatolícky mukačevský eparchiálny biskup z Užhorodu (Ukrajina) Mons. Milan Šášik CM. Koncelebrovať bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz.
 
V sobotu 21. novembra, na záver poslednej svätej omše Novény, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bude sekretár Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky a zakončia tak tohoročnú novénu k Trnavskej Panne Márii.
 
Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX.
 
Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už 71 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
 
(Správa bola aktualizovaná 29.10.2015 o 12.15 h.)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Novéna k Trnavskej Panne Márii je už predo dvermi

Plagát pozývajúci na Novénu k Trnavskej Panne Márii 2015. (foto: archív RKFÚ sv. Mikuláša v Trnave)

NOVINKY