Nové priestory materských škôl boli požehnané

TRNAVA 19. septembra 2019 - V utorok, 17. septembra 2019 požehnal a slávnostne otvoril trnavský arcibiskup, Mons. Ján Orosch, zrekonštruované priestory dvoch materských škôl. O 11.00 hod. cirkevnú materskú školu sv. Michala Archanjela na Vodárenskej ul. 78 v Piešťanoch a o 15 hod. elokované pracovisko cirkevnej materskej školy sv. Alžbety na ul. T. Vansovej 1 v Trnave.

Materské školy, zriadené Trnavskou arcidiecézou, boli financované z eurofondov v rámci programu IROP. Slávností sa zúčastnili aj riaditeľ Arcidiecézneho školského úradu, vsdp. Ján Hallon; ekonóm arcidiecézy, vsdp. Ján Vido, riaditelia škôl, ich zamestnanci, zástupcovia samospráv a mnohí rodičia s deťmi.
 
Mons. Orosch sa vo svojom príhovore poďakoval všetkým za ich podiel na vybudovaní nových priestorov. Zároveň povzbudil rodičov, aby sa usilovali viesť svoje deti k Bohu. Vyjadril radosť z tohto nového diela a presvedčenie, že výchova detí v týchto cirkevných školách pomôže deťom, aj ich rodičom prežívať svoj vzťah k Bohu v spoločenstve, lebo „sila Cirkvi je predovšetkým v dobrých rodinách, kde je prameň čistého života a kresťanskej viery.“
 
Mons. Orosch vyzdvihol dôležitosť výchovy podľa evanjeliových zásad a pripomenul význam blížiaceho sa Národného pochodu za život v Bratislave, ktorého posolstvo nás vedie k úcte ku každému ľudskému životu, od jeho počatia až po prirodzenú smrť.
 
Podľa vsdp. Jána Hallona je Božím zázrakom, že sa napriek viacerým ťažkostiam podarilo dokončiť rekonštrukciu materských škôl tak, aby mohli prijať deti už v septembri a označil prípravu tohto diela za tímovú prácu. Osobitne sa poďakoval Mons. J. Oroschovi za dlhoročnú podporu cirkevného školstva.
 
V súčasnosti má Trnavská arcidiecéza zaradených v sieti škôl a školských zariadení SR 17 cirkevných škôl (materské, základné a stredné školy), 18 školských zariadení pri cirkevných školách (školské jedálne, výdajné školské jedálne, školské kluby detí, internát) a 17 elokovaných pracovísk cirkevných škôl. Okrem toho na území Trnavskej arcidiecézy pôsobí 5 cirkevných škôl a 6 školských zariadení, ktorých zriaďovateľom sú rehoľné spoločnosti.
facebook sharing button Zdieľaj
Nové priestory materských škôl boli požehnané

NOVINKY