Noc hradov a zrúcanín privítala na Katarínke 300 návštevníkov

TRNAVA/DECHTICE 19. augusta 2014 - V sobotu 16. augusta sa v rámci podujatia Noc hradov a zrúcanín zažali na Katarínke fakle, sviece a petrolejky.

Pestrý program prilákal aj napriek chladnejšiemu počasiu 300 návštevníkov, ktorí si mohli vychutnať jedinečný zážitok v ruinách kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej.
Večer otvoril koncert komornej hudby v podaní gitaristu a skladateľa Ondreja Veselého a sopranistky Evy Šuškovej. Kostolné ruiny svojou jedinečnou atmosférou a osobitým duchom miesta predstavili úžasnú symbiózu medzi prírodným prostredím a akýmsi náznakom koncertnej sály. Okrem skladieb J. S. Bacha, C. Domeniconiho, či N. Boulangera, zazneli diela žijúcich renomovaných slovenských skladateľov. Popri éterickom žalme "Nad Rzekami Babilońskiemi" od Ondreja Veselého to boli i kompozície Viery Janárčekovej a Vladimíra Bokesa, ktorý sa koncertného uvedenia jeho Žalmov zúčastnil aj osobne.
 
Po krátkom daždi počas prestávky, sa silueta Katarínky odela do pôsobivej dúhy a naladila návštevníkov na pokračovanie programu - slávnostnú sv. omšu, ktorú celebroval kaplán v Hurbanove Ľudovít Kubán.
 
S príchodom večernej tmy boli návštevníci pohostení netradičným jedlom - mastenými chlebmi s cibuľou a s množstvom domácich koláčov. Napokon bola nasýtená aj ich zvedavosť po histórii - nočným sprevádzaním za svetla fakieľ a petrolejok, ktoré bolo spestrené aj divadelnými vstupmi z histórie tohto pútnického miesta. Najvytrvalejší návštevníci odchádzali z Katarínky pred polnocou, plní dojmov a zážitkov z tejto netradičnej noci.
 
Noc hradov a zrúcanín organizujú združenia a dobrovoľníci zachraňujúci ruiny hradov a kláštorov po celom Slovensku, ktorí sú združení v organizácii Zachráňme hrady (www.zachranmehrady.sk). Noc hradov a zrúcanín je už tretím ročníkom podujatia, do ktorého sa tento rok zapojili hrady Bystrica, Kamenica, Jasenov, Šebeš, Slanec, Vinné, Lietava, Šášov, Sklabiňa, Revište, Čeklís, Brekov, Lednica a kláštor Katarínka.
 
Projekt Katarínka organizujú dve spolupracujúce organizácie – Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a Občianske združenie Katarínka. Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Dechtice a Naháč. V tomto roku oslavuje projekt 20 rokov, počas ktorých sa už vyše 1400 dobrovoľníkov aktívne venovalo záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Na záchranu ruín využívajú tradičné techniky miešania vápennej malty, murovania, škárovania, či kresania dubových trámov. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov odkrývajú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
Ľubo Blišák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Noc hradov a zrúcanín privítala na Katarínke 300 návštevníkov

Večer otvoril koncert komornej hudby v podaní gitaristu a skladateľa Ondreja Veselého a sopranistky Evy Šuškovej. (foto: Peter Herceg)

NOVINKY