Nesením krížov mestom si Trnavčania pripomenuli utrpenie Krista

TRNAVA 31. marca 2018 - Nesením drevených krížov mestom si veriaci v Trnave na Veľký piatok, 30. marca, pripomenuli utrpenie a smrť Ježiša Krista.

Sprievody zo štyroch svetových strán sa stretli na Trojičnom námestí. Tu sa spojili do jedného a potom spoločne putovali na Kalváriu. Spoločný kríž zostal na umelo vytvorenom vŕšku. Momentálne je tam jediný, pretože tradičné kamenné kríže s plastikami ukrižovaného Krista a lotrov Dismasa a Gesmasa sú už druhý rok v reštaurátorských dielňach.
 
O utrpení, bolesti a kríži v centre Trnavy prehovoril dekan trnavskej farnosti Stanislav Vojtko. Kríž v podobe rôznych bolestí a utrpení je podľa neho súčasťou cesty za Kristom, aj keď súčasná doba komercie a rôznych príjemností môže odrádzať od tejto myšlienky.
 
Tiché nesenie krížov Trnavou vzniklo na podnet kresťanskej mládeže a kresťanských mládežníckych organizácií ako akt pokánia a svedectvo viery už pred viac ako dvoma desaťročiami, odvtedy sa opakuje každý rok na Veľký piatok. Príprava na organizáciu tohto podujatia, na ktoré prichádzajú stovky ľudí, začína podľa Vojtka vždy už v januári.
 
V trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa sa včera konali aj obrady Veľkého piatku, viedol ich trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Kríž je najrozšírenejší kresťanský symbol, ktorý vychádza z dreveného kríža, na ktorý bol podľa Biblie pribitý Ježiš Kristus. Na trnavskej Kalvárii si dnes ľudia mohli uctiť kríž podľa starého jeruzalemského zvyku. Tam na Veľký piatok prechádzali všetci mlčky pred krížom, hlboko sa pred ním sklonili a bozkávali ho.
 
 
facebook sharing button Zdieľaj
Nesením krížov mestom si Trnavčania pripomenuli utrpenie Krista

Drevený kríž na Veľký piatok niesol aj dekan trnavskej farnosti Stanislav Vojtko. (Zdroj foto: trnavskyhlas.sk/Pavol Machovič)

NOVINKY