Nedeľné zamyslenie Mons. Jána Oroscha: Ukážme svoju pravú tvár pred Baránkom

BANSKÁ BYSTRICA/TRNAVA 15. januára 2023 - Na 2. cezročnú nedeľu v liturgickom roku "A" vám prinášame zamyslenie Mons. Jána Oroscha, trnavského arcibiskupa, pre slovenské katolícke rádio LUMEN na jeho facebooku a webe lumen.sk.

Drahí bratia a sestry,
 
každý z nás pochádza z iného rodinného prostredia. Máme svoje zvyky a návyky ovplyvnené rodinnou výchovou, príslušnosti k národu, národnosti a tradíciám. Každá oblasť Slovenska má svoje špeciálne vyjadrovacie prostriedky alebo nárečie. Z jednej strany to poukazuje na našu rozmanitosť, z druhej strany môžu vyvolávať napätie či nepochopenie.
 
Bez poznania starozákonnej praxe, by sme nedokázali pochopiť slová Jána Krstiteľa, ktorý povedal o Ježišovi pred svojimi učeníkmi: Hľa, Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta.
 
Židia rozumeli slovám Jána Krstiteľa, keďže si každý rok na Veľkú noc pripomínali vyslobodenie z Egyptského otroctva. Ich veľkonočné slávenie začalo obradným zabitím baránka, ktorého krvou natreli veraje dverí. Pripomínali si, že v domoch označených krvou baránka boli židia zachránení. Všade inde boli zahubení prvorodení Egypta.
 
Každý rok si židia pripomínali túto udalosť Veľkej noci tak, že v chráme obetovali veľkonočného baránka. Položili ho zviazaného na oltár. Kňaz na neho vložil ruky, vyznával hriechy ľudu a modlil sa, aby boli na neho zložené všetky ich hriechy. Potom bol obradne zabitý. Krvou, čo z neho vytiekla všetkých pokropil. Ľudia chápali, že on vykrvácal, aby mohli byť zachránení.
 
Prorok Izaiáš píše o Božom Baránkovi, a že jeho rany nás zachránia. Židia správne rozumeli slovám Jána Krstiteľa, ktorý ukázal na Ježiša, označiac ho Božím Baránkom, ktorý sníma hriechy sveta. On prišiel, aby z nás sňal hrôzu hriechu.
 
V dnešnom svete je slovo hriech veľmi nepopulárne. Človek vždy koná veci, ktoré sa mu zdajú byť dobrom. Hriech nemusí vždy vyzerať odpudzujúco, môže byť aj lákavý. Sú ľudia, ktorí povedia: „ja to tak necítim, že je to zlé“. Napriek tomu myšlienky, slová či skutky, ktoré sa niektorým môžu zdať dobré, môžu byť v skutočnosti hriechom a teda urážkou Boha. Hriech, či chceme, či nie má následky aj v spoločnosti, pretože priamym dôsledkom hriechu sú aj narušené vzťahy. A tento problém skusujeme všade okolo seba. Kto nás zachráni? Ján Krstiteľ ukazuje cestu. Ukazuje na Ježiša. On prišiel sňať hriechy sveta. Treba mu ich odovzdať vyznať a nastúpiť na cestu obrátenia.
 
Viera v Krista vyžaduje pokoru prijať, že on za mňa zomrel a že nedokážem svoj život zmeniť sám bez jeho pomoci a že potrebujem niekoho, ktorý ma miluje až na smrť. On mi odpúšťa, splatil za mňa dlžobný úpis hriechu a pozýva, aby som sa obrátil a nasledoval ho. Prijmem túto jeho ponuku?
 
Majme odvahu vyjsť zo seba k Ježišovi, ukázať nášmu Baránkovi svoju nemaskovanú tvár, dovoliť mu dotknúť sa našich rán.
 
Zo srdca vám žehnám
 
+ Ján Orosch, trnavský arcibiskup
 
Zdroj: lumen.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Nedeľné zamyslenie Mons. Jána Oroscha: Ukážme svoju pravú tvár pred Baránkom

Ilustračná snímka. (Foto: lumen.sk/Ivo Novák)

NOVINKY