Na Zelený štvrtok posvätili oleje v katedrálnom chráme

TRNAVA 2. apríla 2015 - V trnavskom katedrálnom chráme sa vo štvrtok 2. apríla dopoludnia stretlo stoštyridsať kňazov, aby spoločne so svojím arcibiskupom oslávili sviatok kňazov na dopoludňajšej svätej omši. Omša svätenia olejov sa na Zelený štvrtok koná dopoludnia výlučne v katedrálnych chrámoch.

Omšu svätenia olejov ako súčasť slávenia veľkonočných sviatkov celebroval dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave arcibiskup Ján Orosch. Spolu s ním koncelebrovali emeritný arcibiskup Ján Sokol a bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Dominik Tóth. Bohoslužba bola spojená s obnovou kňazských sľubov. Zúčastnili sa na nej desiatky kňazov, rehoľníkov a veriacich.
 
Omša svätenia olejov sa na Zelený štvrtok koná dopoludnia výlučne v katedrálnych chrámoch. Je prejavom jednoty kňazov, diakonov, bohoslovcov a rehoľníkov s biskupom. Svätia sa tri druhy olejov: krizma - na pomazanie pri vysluhovaní sviatosti krstu, sviatosti birmovania a sviatosti kňazstva, olej katechumenov - na pomazanie pri krste a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je vo Svätom písme obrazom zdravia, šťastia a pokoja. Prítomní kňazi sa pri obnovení sľubov zaviazali bližšie primknúť ku Kristovi, verne si plniť svoje poslanie.
 
zdroj: www.hlavnespravy.sk/TASR
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na Zelený štvrtok posvätili oleje v katedrálnom chráme

Trnavský arcibiskup Ján Orosch svätí v závere eucharistickej modlitby olej chorých. (foto: TASR - Lukáš Grinaj)

NOVINKY