Na trnavskom cintoríne plánujú umiestniť pamätník nenarodeným deťom

TRNAVA 22. apríla 2021 - Pamätník má pomôcť rodičom nenarodených detí, za myšlienkou stojí občianske združenie Naše mesTTo.

Pamätník nenarodeným deťom plánuje na cintoríne na Kamennej ceste v Trnave umiestniť občianske združenie (OZ) Naše mesTTo. Pamätník má umožniť dôstojnú spomienku na tieto deti, ktorá by mala pomôcť rodičom a pozostalým prekonať traumu z toho, že prišli o dieťa pred jeho narodením.
 
Biskupský vikár pre nemocničnú duchovnú službu Trnavskej arcidiecézy, vsdp. Rudolf Kopinec potvrdzuje, že „dochádza k bolestným situáciám, kedy je nemocničná duchovná služba privolaná do nemocnice s prosbou o krst dieťatka kvôli predčasnému nutnému pôrodu pre zachránenie života mamičky, kedy už nie je šanca zachrániť ho“.
 
„Mamičkám vtedy po krste dávame malú krstnú košieľku (je veľká ako dlaň matky) a krstnú sviecu, ktoré im môžu pomôcť v procese ich smútenia, postupného prijatia ťažkej životnej situácie a uzdravovania vo vedomí, že ich dieťatko je skrze vieru rodičov a dar svätého krstu zachránené,“ dopĺňa biskupský vikár na margo toho, ako sa Katolícka cirkev snaží pomôcť pri prekonaní traumy tým rodičom, ktorí prišli o dieťa pred jeho narodením.
 
Možnosť dať si pochovať predčasne narodené dieťatko je tiež stále aktuálna. Utrpenie týchto rodičov bolo podľa OZ dlhé roky prehliadané. Biskupský vikár a zároveň nemocničný duchovný vo Fakultnej nemocnici v Trnave, vsdp. Rudolf Kopinec pripomína, že dve z desiatich počatí na Slovensku končia tým, že sa dieťa nenarodí, pretože dochádza k spontánnym potratom. Bolesť, ktorá potom zostáva vo vnútri takto skúšaných rodičov, ak sa s ňou nevysporiadajú, môže sa pre nich stať traumou.
 
„Názor «nepripomínajme to matkám, nech na to ľahšie zabudnú», neobstojí. Na takúto životnú situáciu nie je možné zabudnúť. Je však možné «odsmútiť si» ju a prijať ako osobnú, hoci veľmi ťažkú životnú skúsenosť. Pomáha aj to, že sme urobili všetko, čo bolo v našich silách a možnostiach a k problému sme sa v duchu našej viery postavili s veľkou úctou, láskou i ľudskosťou. Odborná, včasná a profesionálna pomoc zdravotníkov v súčinnosti s duchovnou starostlivosťou o pacienta, poukazuje tiež na potrebu holistického prístupu tak v procese liečby ako aj uzdravovania,“ dopĺňa biskupský vikár Kopinec.
 
Na Trnavskom cintoríne na Kamennej ceste pribudne spolu s pamätníkom aj miesto na pochovávanie nenarodených detí. OZ o tom informuje vo svojom profile na sociálnej sieti.
 
„Každý človek, aj ten najmenší a najnepatrnejší, si zaslúži, aby sa k nemu pristupovalo s úctou. Najmenšími ľuďmi sú medzi nami nenarodené deti, ktoré zažívajú svoje prvé obdobie v lone svojej matky. Sú rovnako ľuďmi ako my všetci. Pomník odkazuje na ich dôstojnosť a ponúka miesto piety a úcty voči týmto deťom,“ vysvetľuje OZ. Predsedom združenia Naše mesTTo je mestský poslanec Rastislav Mráz (KDH).
 
Taktiež Trnavská arcidiecéza podporuje myšlienku občianskeho združenia Naše mesTTo vytvoriť v Trnave takéto pietne miesto na Trnavskom cintoríne na Kamennej ceste. Rovnako sa spolupodieľa prostredníctvom nemocničnej duchovnej správy, ktorú v trnavskej nemocnici pred štyrmi rokmi zriadila, na pomoci rodinám aj v takýchto náročných situáciách.
 
Mestské zastupiteľstvo v Trnave bude koncom apríla rozhodovať o poskytnutí pozemku s rozlohou približne 60 metrov štvorcových pre pamätník a hrobové miesto na cintoríne. Majetková komisia odporúča poslancom výpožičku pozemku schváliť.
 
-to abu- / trnavskyhlas.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na trnavskom cintoríne plánujú umiestniť pamätník nenarodeným deťom

Občianske združenie Naše mesTTo pracuje na myšlienke pamätníka už dávnejšie. (FOTO: Naše mesTTo)

NOVINKY