Na eucharistický kongres do Budapešti pôjdu viacerí slovenskí biskupi (AKTUALIZOVANÉ)

BRATISLAVA 8. júla 2021 - Na 52. medzinárodnom eucharistickom kongrese, ktorý bude od 5. do 12. septembra v Budapešti, sa plánujú zúčastniť viacerí slovenskí biskupi. Delegátom Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre kongres je bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. Predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský bude na kongrese 9. septembra viesť modlitbu ranných chvál.

Vyvrcholením kongresu bude záverečná svätá omša za účasti pápeža Františka (12. septembra o 11:30). Prítomní plánujú byť aj prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak a košický eparcha Mons. Cyril Vasiľ. Obaja sa zároveň v čase kongresu zúčastnia na stretnutí východných katolíckych biskupov, ktoré je jedným zo sprievodných podujatí.
 
Košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober bude 8. septembra o 17:00 sláviť svätú omšu v Kostole sv. Jozefa v Budapešti. Na medzinárodný eucharistický kongres sa chystá aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Niektorí slovenskí otcovia biskupi ešte zvažujú, či im okolnosti umožnia cestovať.
 
Podujatie sa malo pôvodne uskutočniť v septembri 2020. V dôsledku pandémie bolo presunuté na rok 2021. Pôjde o historickú udalosť 83 rokov od doby, keď Budapešť po prvý raz hostila Medzinárodný eucharistický kongres: to bolo v roku 1938, a daný kongres bol 34. v poradí. Dejiskom programu eucharistického kongresu - prednášok, svedectiev a diskusií - v dňoch 6. - 10. septembra - bude sála Hungexpo.
 
Zahraničnými hosťami podujatia budú niekdajší predseda Pápežského výboru pre medzinárodné eucharistické kongresy a dlhoročný ceremoniár sv. Jána Pavla II. Mons. Piero Marini z Talianska, kamerunský biskup Joseph-Marie Ndi-Okalla, emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí guinejský kardinál Robert Sarah a chaldejský patriarcha Babylónie z Iraku kardinál Louis Raphaël Sako.
 
Prídu aj mjanmarský kardinál Charles Maung Bo, nigérijský kardinál John Onaiyekan, luxemburský kardinál Jean-Claude Hollerich, taliansky kardinál Angelo Bagnasco, kórejský kardinál Andrew Yeom Soo-jung a z Indie kardinál Oswald Gracias. V programe vystúpia aj taliansky biskup Massimo Camisasca, zakladateľ katolíckej komunity Shalom Moyzes Azevedo z Brazílie, predstavitelia komunity Cenacolo, zakladateľ katolíckej komunity Cor et Lumen Christi Damian Stayne a ďalší. Súčasťou kongresu bude aj slávenie Eucharistie v dialekte rómskych Lovárov.
 
Po svätej omši, ktorej bude 11. septembra na Kossuthovom námestí predsedať maďarský prímas kardinál Péter Erdő, sa uskutoční eucharistický sprievod so sviečkami. V rámci podujatia sa zároveň uskutoční národné stretnutie maďarských miništrantov. Vyvrcholením 52. medzinárodného eucharistického kongresu bude záverečná omša za účasti pápeža Františka 12. septembra o 11:30. Po nej Svätý Otec absolvuje trojdňovú návštevu Slovenska (12. - 15. septembra 2021).
 
Kongres budú sprevádzať viaceré kultúrne podujatia, jedným z nich je aj koncert, ktorý sa uskutoční v budapeštianskej synagóge 4. septembra v rámci iniciatív kresťansko-židovského dialógu. Záujemcovia o účasť na 52. medzinárodnom eucharistickom kongrese sa môžu registrovať na internetovej stránke www.iec2020.hu.
 
(Správa bola aktualizovaná 9. júla 2021 o 14:30 h)
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na eucharistický kongres do Budapešti pôjdu viacerí slovenskí biskupi (AKTUALIZOVANÉ)

Ilustračná snímka. (Foto: Bartolomej Gábor)

NOVINKY