Na bývalom cintoríne v Hlohovci požehnali kríž

HLOHOVEC 2. novembra 2015 - V nedeľu 1. novembra popoludní sa na bývalom cintoríne v metskej časti Svätý Peter, ktorá patrí do farnosti Hlohovec, konalo požehnanie kríža spojené s pobožnosťou za duše zomrelých, ktorí zostali pochovaní v tomto areáli.

Pobožnosť viedol páter Damián Debnár OFM. Najskôr požehnal kríž a v rámci pobožnosti sa prihovoril aj obyvateľom mestskej časti. Spomenul históriu tohto cintorína, ktorého prvá zmienka siaha do roku 1599, kedy sa uskutočnila kánonická vizitácia. Nový cintorín vznikol až v roku 1750. Areál zrušeného cintorína zasiahli dve katastrofy v podobe povodní, v rokoch 1783 a 26. augusta 1813, kedy sa Váh po oteplení rozvodnil a zatopil celú obec. Cintorín bol zrušený v roku 1960 predstaviteľmi bývalého komunistického režimu, kedy bola okrem iného zbúraná i peterská zvonica. Páter Damián vyzdvihol obetavosť ľudí, ktorí sa starajú o zachovanie tohto miesta. I pri príležitosti tohtoročnej slávnosti Všetkých svätých sa postarali o výzdobu okolia kríža a sochy sv. Floriána. Vďaka patrí i iniciátorovi myšlienky obnoviť pobožnosti za duše zomrelých, ktorí zostali pochovaní v areáli bývalého cintorína. Pobožnosť zakončili litániami ku všetkým svätým a požehnaním.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na bývalom cintoríne v Hlohovci požehnali kríž

Páter Damián Debnár OFM najskôr požehnal kríž a v rámci pobožnosti sa prihovoril aj obyvateľom mestskej časti Svätý Peter. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY