Na bicykloch zo „slovenského Ríma“ do „slovenského Betlehema" po druhýkrát

TRNAVA/NITRA 28. júna 2023 - V nedeľu 25. júna sa uskutočnil 2. ročník cyklopúte z Trnavy do Nitry. Zúčastnilo sa jej viac ako 70 cyklopútnikov. Sedemdesiatšesť kilometrovú trasu absolvovali aj s nitrianskym biskupom Mons. Viliamom Judákom, ktorý ju symbolicky označil, že spája Trnavu - slovenský Rím a Nitru - slovenský Betlehem.

Cyklopúť začali svätou omšou v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, ktorú celebroval nitriansky biskup Viliam Judák. Cyklopúť viedla po trase od Baziliky sv. Mikuláša v Trnave cez Modranku, Vlčkovce, Sereď, Dolnú Stredu, Šaľu, Močenok, Cabaj - Čápor, Fabiánovú dolinu až do Nitry pod Nitriansky hrad.
 
Cyklopúť Trnava - Nitra, o ktorú je čoraz  väčší  záujem, je súčasťou Európskej kultúrnej cesty svätých Cyrila a Metoda. Nové cykloturistické trasy medzi Močenkom a Nitrou tak pomohli spojiť Vážsku cyklomagistrálu v Šali a Ponitriansku cyklomagistrálu v Nitre. Pomohli však spojiť aj históriu a súčasnosť.
 
Podľa tradície práve touto trasou z Močenku, ktorý je najpravdepodobnejším rodiskom sv. Gorazda, kráčal tento svätec spolu so solúnskymi bratmi do Nitry.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na bicykloch zo „slovenského Ríma“ do „slovenského Betlehema" po druhýkrát

V nedeľu 25. júna 2023 sa uskutočnil 2. ročník cyklopúte z Trnavy do Nitry. (Foto: Archív Biskupstva Nitra)

NOVINKY