Na arcibiskupskom úrade oslávili osemdesiatku Mons. Kurillu

TRNAVA 30. januára 2020 - Veriacimi veľmi ctený pastoračný kňaz a bývalý aulista Trnavskej arcibiskupskej kúrie Mons. Viliam Kurilla oslávil dnes dopoludnia svoje životné jubileum - 80 rokov ďakovnou svätou omšou v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža v Trnave.

Na ďakovnej svätej omši sa zúčastnili a koncelebrovali trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol, súčasní aulisti arcibiskupskej kúrie i niektorí pastorační kňazi, mnohí bývalí laickí zamestnanci arcibiskupského úradu, ale i tí súčasní.
 
V homílii sa k oslávencovi a všetkým prítomným na slávení Eucharistie prihovoril emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol. Keďže Mons. Viliam Kurilla bol súčasťou Trnavskej arcibiskupskej kúrie ako archivár dlhých 19 rokov práve počas biskupskej služby dnes už emeritného arcibiskupa, poznali sa veľmi dobre. Túto skutočnosť slávnostný kazateľ dobre využil, keď podrobne porozprával o živote oslávenca. Spomenul i momenty, ktoré prítomným vyčarili úsmev na tvárach. Nezabudol vyzdvihnúť i vernosť Katolíckej cirkvi a pevnú vieru oslávenca, pochádzajúceho z Oravy, ale i jeho rodičov. V závere homílie oslávencovi poprial ďalšie roky prežité vo vernosti Pánovi, aby si zachoval všetky tie čnosti, ktorými bol známy medzi svojimi veriacimi.
 
Slávenie Eucharistie doprevádzali svojím spevom a hrou na gitare Školské sestry de Notre Dame, pracujúce na arcibiskupskom úrade. V závere slávnostnej bohoslužby sa prihovoril jubilantovi i trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Zaspomínal si na rodičov oslávenca, ktorých spoznal, keď pôsobil v Štúrove. Tam sa kedysi dávno prisťahovali práve z Oravy. Tiež sa pripojil k ostatným gratulantom úprimným vinšom a slovami povzbudenia. Sestra Noemi Ondreková, predstavená komunity Školských sestier de Notre Dame v Trnave, si v krátkom príhovore zaspomínala na momenty, keď ako mladá rehoľnica prišla pracovať na arcibiskupský úrad. Oslávencovi sa poďakovala práve za prijatie, ktorého sa im od vtedajšej generácie kňazov arcibiskupskej kúrie dostalo.
 
Po ďakovnej svätej omši sa hostia stretli s oslávencom vo veľkom refektóriu arcibiskupského úradu. Mnohí z bývalých zamestnancov ocenili, že sa na nich pri rôznych slávnostných príležitostiach v súčasnosti nezabúda, že i súčasný trnavský arcibiskup a celé vedenie oceňuje ich prácu, ktorú vykonali pre Katolícku cirkev v Trnavskej arcidiecéze.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na arcibiskupskom úrade oslávili osemdesiatku Mons. Kurillu

Veriacimi veľmi ctený pastoračný kňaz a bývalý aulista Trnavskej arcibiskupskej kúrie Mons. Viliam Kurilla oslávil vo štvrtok 30. januára 2020 životné jubileum - 80 rokov ďakovnou svätou omšou v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža v Trnave. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY