Mons. Girasoli na Trnavskej novéne: Panna Mária je dojatá bolesťou sveta aj každého z nás

TRNAVA 21. novembra 2022 - Predposledný deň novény, teda nedeľa 20. novembra, bol výnimočný svätou omšou dopoludnia a slávnostnou procesiou s milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie v centre Trnavy, ktoré viedol vzácny hosť. Do Trnavy doputoval aj Mons. Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku.

Ani mrazivé počasie nedeľného rána 20. novembra neodradilo mnoho Trnavčanov a pútnikov prísť na predpoludňajšiu svätú omšu do Baziliky sv. Mikuláša v tomto prvom slobodnom kráľovskom meste na území súčasného Slovenska. Výnimočnosť tejto svätej omše nebola len v avizovanom sprievode s milostivým obrazom Panny Márie Trnavskej, ale aj účasťou apoštolského nuncia na Slovensku Mons. Nicolu Girasoliho, ktorý prijal pozvanie na túto slávnosť ako hlavný kazateľ a celebrant.
 
Hosťa v malom slovenskom Ríme privítal v úvode trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý pripomenul, že je cťou vidieť otca nuncia v chráme, ktorý má rovnaké meno, ako jeho krstný patrón. Koncelebrantmi slávnostnej svätej omše boli okrem prítomných kňazov aj emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol a emeritný prešovský archieparcha Ján Babjak. Hostiteľ, arcibiskup Ján Orosch, po privítaní predstavil históriu Trnavskej novény. Po jeho predslove sa vedenia liturgie ujal vzácny hosť, ktorý prvé formuly svätej omše predniesol v slovenskom jazyku.
 
Homília však už po ospravedlnení za jazykovú nedostatočnosť v slovenčine bola prednesená v angličtine, preklad čítal vdp. Dušan Kolenčík, kancelár a hovorca Trnavskej arcidiecézy. Apoštolský nuncius Nicola Girasoli v nej uviedol, že prichádza ako pútnik, aby si uctil a pobozkal Trnavskú Matku a prosil ju o pomoc a ochranu. Pripomenul, že nielen z histórie je zjavná potreba jej ochrany, ale túto pomoc potrebujeme aj dnes. Ona je totiž Matkou našej útechy. V tomto náročnom čase ju potrebujeme všetci, inak nám bez útechy našej Matky hrozí smútok a rezignácia.
 
Apoštolský nuncius Nicola Girasoli vyjadril svoje dojatie nad príbehom sĺz Panny Márie Trnavskej a jej príbehu. No zdôraznil, že Panna Mária plače aj teraz: pre vojnu na Ukrajine, pre prenasledovaných kresťanov na celom svete, pre bolesť, ktorú my, kresťania, spôsobujeme iným svojím správaním a slovami. Panna Mária plače aj pre chudobných a utečencov, plače pre ľahostajnosť a sebectvo, pre deti, ktoré boli vytrhnuté zo života absurdným spôsobom. Jej slzy smútku sú očisťujúce, lebo je dojatá bolesťou sveta a bolesťou každého z nás a pozýva nás k zmiereniu.
 
Slávnostný kazateľ pripomenul, že vo sviatok Krista Kráľa, máme budovať iné kráľovstvo - kráľovstvo bez vylúčenia, sociálnej polarizácie, nenávisti, kultúrnych predsudkov. Potrebujeme budovať kráľovstvo založené na rešpekte voči všetkým. Slávnostná bohoslužba sa pri závere preniesla do procesie s milostivým obrazom Trnavskej Matky ulicami a centrom Trnavy až na Trojičné námestie a späť za početnej účasti kňazov a veriacich. Slávnostnú svätú omšu ukončili slávnostným spevom Te Deum a pápežskou hymnou.
 
TO ABU informovala Mária Kohutiarová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Mons. Girasoli na Trnavskej novéne: Panna Mária je dojatá bolesťou sveta aj každého z nás

Apoštolský nuncius Mons. Nicola Girasoli v homílii uviedol, že prichádza ako pútnik, aby si uctil a pobozkal Trnavskú Matku a prosil ju o pomoc a ochranu. (Foto: Juraj Švec a Mária Kohutiarová)

NOVINKY