Milosrdné sestry Svätého kríža majú novú provinciálnu predstavenú

TRNAVA 16. februára 2023 - Sestra Mária Terézia Dobrovičová prevzala úrad úrad provinciálnej predstavenej Kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža. Slávnosť sa konala pri svätej omši v deň vzniku kongregácie (15. 2. 2023) v provinciálnom dome v Trnave.

Hlavným celebrantom bol františkán František Xaver Olbert, ktorý v homílii povedal: „Po potope vždy vychádza dúha a tá je znamením nádeje. Vždy, keď sa deje nejaké zmena je to akoby potopa, ktorá potápa naše zvyklosti a staré cesty. Ale je tu vždy nádej.“ Touto myšlienkou povzbudil zhromaždené sestry, ale aj novú provinciálnu predstavenú a jej radu, aby sa nebáli prísť s novými ideami a tak žiť svoje zasvätenie.
 
Sestra Mária Terézia Dobrovičová pochádza z Prešova, do spoločnosti Milosrdných sestier Svätého kríža vstúpila v roku 1994. Jej posledným miestom pôsobenia bol Ružomberok, kde účinkovala ako riaditeľka na Strednej zdravotníckej škole Márie Terézie Schererovej.
 
Slovenská provincia Milosrdných sestier Svätého kríža je súčasťou medzinárodnej Kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža so sídlom v Ingenbohle (SCSC – Sororum Caritas Sanctae Crucis), ktorá vznikla v roku 1856 vo Švajčiarsku. Založil ju páter Theodosius Florentini, OFMCap spolu so sestrou Máriou Teréziou Schererovou.
 
Patrí k Regulovanému tretiemu rádu svätého Františka z Assisi a je kongregáciou pápežského práva. Slovenská provincia má 19 komunít na Slovensku a dve v Rumunsku. Aktuálne má 150 členiek. Sestrou pochádzajúcou z tejto Kongregácie je aj blahoslavená Zdenka Schellingová, prvá blahoslavená Slovenka.
 
Zdroj: kvrps.sk, sr. Hermana Matláková, SMVS
 
facebook sharing button Zdieľaj
Milosrdné sestry Svätého kríža majú novú provinciálnu predstavenú

Sestra Mária Terézia Dobrovičová prevzala úrad provinciálnej predstavenej Kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža. (Foto: Archív KVRPS)

NOVINKY