Mestom Trnava na Veľký piatok ponesú kríže

TRNAVA 22. marca 2016 - Tichým nesením krížov cez mesto si veriaci v Trnave na Veľký piatok 25. marca pripomenú utrpenie a smrť Ježiša Krista.

Štyri sprievody sa o 12.00 hodine vydajú z mestských častí Družba, Prednádražie, Tulipán a Kopánka do centra mesta na Trojičné námestie, odkiaľ o 13.00 hodine už spoločne poputujú na Kalváriu. O podujatí Via Crucis Tyrnaviensis informoval Farský úrad v Trnave. Kríž je najrozšírenejší kresťanský symbol, ktorý vychádza z dreveného kríža, na ktorý bol podľa Biblie pribitý Ježiš Kristus.
 
Tichým nesením krížov sa v slovenskom Ríme už viac ako dvadsať rokov začínajú veľkonočné sviatky. Na trnavskej Kalvárii si ľudia budú môcť uctiť kríž podľa starého jeruzalemského zvyku. Tam na Veľký piatok prechádzali všetci mlčky pred krížom, hlboko sa pred ním sklonili a bozkávali ho. Podujatie vzniklo na podnet kresťanskej mládeže a kresťanských mládežníckych organizácií ako akt pokánia a svedectvo viery pre veriacich v meste.
 
zdroj: www.sme.sk/ SITA
 
facebook sharing button Zdieľaj
Mestom Trnava na Veľký piatok ponesú kríže

Sprievody zo štyroch mestských častí Družba, Prednádražie, Tulipán a Kopánka sa stretli na Trojičnom námestí, kde sa spojili do jedného a potom spoločne putovali na Kalváriu. (foto: TASR - Lukáš Grinaj)

NOVINKY