Leopoldov bol opäť v centre pozornosti ako symbol utrpenia

TRNAVA/LEOPOLDOV 5. septembra 2014 - V Leopoldove sa ešte v sobotu 23. augusta konala pietna spomienka na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom.

Program pietnej spomienky začali pontifikálnou svätou omšou vo farskom Kostole svätého Ignáca, ktorej hlavným celebrantom bol trnavský arcibiskup Ján Orosch. V homílii si zaspomínal na staršiu generáciu väznených kňazov, ktorých osobne poznal. Po svätej omši delegácie hostí kládli vence k pamätnej tabuli na budove ÚVTOS a ÚVV Leopoldov za zvukov Hudby Ministerstva vnútra SR. Počas pietneho aktu sa k prítomným prihovorili zástupcovia Konfederácie politických väzňov na Slovensku a v Čechách, Ministerstva obrany Slovenskej republiky, Väzenskej a justičnej stráže a iní pozvaní hostia.
 
Slávnosť pokračovala spomienkou na zavraždených príslušníkov ZVJS pri krvavom úteku odsúdených v roku 1991 a modlitbou panychídy na bývalom väzenskom cintoríne pri hrobe neznámeho politického väzňa. Panychídu za zosnulých politických väzňov slúžil väzenský kaplán ÚVTOS a ÚVV Leopoldov kpt. Rastislav Firment, za prítomnosti zástupcu vikára npor. Andreja Streichera a ďalších väzenských kaplánov kpt. Petra Hasaru z Nitry, kpt. Gabriela Dzvoňára z Hrnčiaroviec nad Parnou a npor. Martina Šaba z Dubnice nad Váhom.
 
Po ukončení pietneho aktu sa trnavský arcibiskup Ján Orosch zaujímal aj o stav poskytovania katolíckej duchovnej služby obvineným a odsúdeným osobám v leopoldovskom Ústave na výkon trestu odňatia slobody a na výkon väzby. Duchovní si spolu s ním vykonali prehliadku pri tabuliach dvoch bl. mučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Metoda Dominika Trčku a následne aj väzenskej Kaplnky obrátenia svätého Pavla, kde celú prehliadku ukončili modlitbou a požehnaním.
 
kpt. Rastislav Firment
 
facebook sharing button Zdieľaj
Leopoldov bol opäť v centre pozornosti ako symbol utrpenia

Modlitbu panychídy na bývalom väzenskom cintoríne pri hrobe neznámeho politického väzňa za zosnulých politických väzňov slúžil väzenský kaplán kpt. Rastislav Firment. (foto: Peter Sandtner)

NOVINKY