Kňazi oslávili 450. výročie založenia Oláhovho seminára

TRNAVA 9. decembra 2016 - V stredu 7. decembra boli diecézni a rehoľní kňazi, pôsobiaci na území Trnavskej arcidiecézy, pozvaní do Trnavy na Teologický deň. Ten sa konal z príležitosti 450. výročia založenia prvého seminára v Trnave - Oláhovho seminára a z príležitosti spomienky na 55 rokov od úmrtia pomocného biskupa niekdajšej Trnavskej apoštolskej administratúry Mons. Michala Buzalku.

Prvý míľnik z dejín biskupského mesta Trnava, na ktorý sa v stredu spomínalo, si trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch spolu s kňazmi pripomenul slávením svätej omše v Bazilike sv. Mikuláša. „Základom organizovania seminárov bolo hľadanie svätosti života,“ uviedol prítomných kňazov v homílii do pochopenia dejinných okolností vzniku Oláhovho seminára arcibiskup Orosch, „zistilo sa totiž, a to práve v období renesancie, že nestačí iba humanistické vzdelanie k tomu, aby sa povzniesla spoločnosť alebo sa zabezpečila vlastná spokojná existencia, pričom nie je centrom jeho života túžba získať iných pre Ježiša Krista.“ Po analýze pilierov života v seminároch, zakončil svoj príhovor slovami vďaky, ktoré majú byť zároveň záväzkom pre všetkých pokračovať v modlitbe za budúcnosť Trnavskej arcidiecézy, za jej bohoslovcov. Celé znenie homílie nájdete «TU».
 
Po svätej omši sa kňazi zhromaždili pred budovou Oláhovho seminára oproti majestátnej Bazilike sv. Mikuláša, kde v súčasnosti sídli Múzeum knižnej kultúry. Tam sa konala krátka spomienková ceremónia a kladenie venca. K vchodu do budovy Oláhovho seminára ho položil trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave Mons. Danielom Ižoldom. Kňazi dostali možnosť nakrátko nahliadnuť aj do vnútra budovy.
 
Program Teologického dňa pokračoval v zasadačke Trnavského arcibiskupského úradu. Kňazom sa prihovoril postulátor kauzy blahorečenia Mons. Michala Buzalku, farár Bratislavskej farnosti sv. Martina Peter Slepčan. Vo svojej prednáške zhodnotil život a dielo Božieho služobníka biskupa Michala a informoval kňazov o tom, v akej fáze sa v súčasnosti proces jeho blahorečenia nachádza. Po prednáške odpovedal aj na otázky kňazov. Duchovní si v závere Teologického dňa mohli vypočuť niekoľko informácií o živote Cirkvi v Trnavskej arcidiecéze a zároveň prevziať obrázky s modlitbou za blahorečenie biskupa Buzalku, ktorú sa majú modliť s veriacimi vo svojich kostoloch.
 
Autor: Dušan Kolenčík
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kňazi oslávili 450. výročie založenia Oláhovho seminára

Po svätej omši sa kňazi zhromaždili pred budovou Oláhovho seminára oproti majestátnej bazilike, kde v súčasnosti sídli Múzeum knižnej kultúry. (foto: autor)

NOVINKY