Kňazi si obnovili sľuby počas omše svätenia olejov

TRNAVA 17. apríla 2014 – Na Zelený štvrtok dopoludnia slávil trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch v Katedrále sv. Jána Krstiteľa omšu svätenia olejov za prítomnosti emeritných biskupov Mons. Dominika Tótha a Mons. Jána Sokola. Spolu s nimi koncelebrovala vyše stovka kňazov pastoračne činných na území Trnavskej arcidiecézy. Zúčastnili sa i viacerí kňazi, ktorí sú už na odpočinku, ale jednotní so svojou arcidiecézou, v ktorej slúžili Bohu a veriacim dlhé roky.

Všetci prítomní kňazi mohli počuť z úst svojho arcibiskupa hneď na začiatku svätej omše slová uznania a vďaky za osobné nasadenie sa pre šírenie Božieho kráľovstva na miestach, kde ich Pán poslal skrze mandát od pastiera diecézy. „Som vám úprimne vďačný za pastoračnú prácu, ktorú vykonávate na území našej arcidiecézy, za vaše obety, ktoré prinášate za Boží ľud jednotlivých farností.“
Vzápätí apeloval na jednotu, pre ktorú sa treba obetovať uprostred súčasnej spoločnosti, v ktorej žijeme. „Každý z nás má svoje predstavy, ako by mala naša spoločnosť vyzerať,a akým smerom by sa mala aj Cirkev na Slovensku uberať,“ nepoprel právo na svoj názor každého jedného kňaza arcibiskup Orosch, ale aby mal každý názor aj zmysel do budúcnosti a budujúci charakter, vyzval duchovných na osobnú zodpovednosť za tvorbu spoločenstva. Táto zodpovednosť musí vždy prameniť z Kristovej lásky. „Spojme svoje sily a v jednote Kristovej lásky buďme jeho svedectvom a svetlom veľkonočného tajomstva.“
 
Nosná myšlienka homílie trnavského arcibiskupa Jána Oroscha sa niesla v podobnom duchu. Zaznelo v nej pozvanie prítomným kňazom i veriacim, aby sa snažili zo všetkých síl o jednotu v zmysle slov sv. apoštola Pavla: „Prosím vás, bratia, pre meno nášho Pána Ježiša Krista, všetci hovorte to isté, aby neboli medzi vami roztržky, ale aby ste boli dokonalí v rovnakom zmýšľaní a v rovnakom úsudku!“ (1 Kor 1,10) Práve takto jednotní sa kresťania môžu postaviť voči každej manipulácii súčasnej spoločnosti, ktorá akoby si z čias komunizmu preniesla do dneška návyk odsúvania veriacich mimo verejného života, do kostolov, aby iba tam presadzovali hodnoty, ktorých sú skrze Ježišovo pozvanie šíriteľmi. V homílii tiež oznámil začatie celoslovenskej petičnej akcie na vyhlásenie referenda o ochrane rodiny a vyzval prítomných veriacich na jej podporu. Nakoniec slovami „prosme zmŕtvychvstalého Krista, aby nám dal milosť zamyslieť sa a skutočne zanechať starý kvas hriechu v jeho každej podobe a kráčať v novosti života,“ svoju homíliu zakončil.
 
Po homílii si všetci prítomní kňazi, tak diecézni ako i rehoľní, obnovili svoje sľuby zložené pri kňazskej vysviacke. Rozhodnou odpoveďou "chcem" na biskupom položené otázky nanovo vyjadrili svoju oddanosť nasledovať Pána uprostred okolností, ktoré život prináša.
Počas svätej omše, pred modlitbou Pána, posvätil arcibiskup Orosch olej na pomazanie chorých; v jej závere za asistencie všetkých prítomných kňazov zasa posvätil krizmu a olej katechumenov. Olej je znamením sily. V liturgii sa olej používa pri vysluhovaní sviatosti krstu, birmovania, pomazania chorých a pri vysvätení kňazov.
 
„Pozývam vás všetkých k láskyplnému dialógu spoločne hľadať pravdu o našom terajšom položení a o možnom východisku z neho. Pozdravujem i neprítomných kňazov a veriacich zo všetkých našich dekanátov a vyprosujem všetkým milostiplné a požehnané veľkonočné sviatky.“ Týmito slovami pozvania k zmiereniu a odpusteniu si navzájom, ako i vinšom, ktorým myslel trnavský arcibiskup Ján Orosch na všetkých kňazov i ľudí dobrej vôle na území Trnavskej arcidiecézy jemu zverenej, ukázal svoje skutočne otcovské starostlivé srdce, otvorené každému, kto chce viesť zodpovedný dialóg. Po udelení arcibiskupského požehnania, na záver svätej omše kňazi i veriaci v preplnenej katedrále zakončili slávnosť vyjadrením svojej oddanosti Svätému Otcovi skrze spev pápežskej hymny „V sedmobrežnom kruhu Ríma“.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kňazi si obnovili sľuby počas omše svätenia olejov

Počas dopoludňajšej Missa chrismatis na Zelený štvrtok požehnal arcibiskup Ján Orosch sväté oleje pre ich používanie v celej Trnavskej arcidiecéze. (foto: Matúš Hasil)

NOVINKY