Kňazi Novomestského dekanátu na výjazdovej rekolekcii v Prahe

TRNAVA 27. mája 2014 - Trinásť správcov farností Novomestského dekanátu sa vo štvrtok 15. mája a v piatok 16. mája zúčastnilo na výjazdovej kňazskej rekolekcii v Prahe.

Vo štvrtok krátko predpoludním v Sále prijatí arcibiskupského paláca privítal kňazov na audiencii pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka. Viac ako hodinové stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskej atmosfére. Sprievodné slovo a prehliadku reprezentačných priestorov viedol samotný kardinál Duka, ktorého kňazi z Nového Mesta nad Váhom a jeho okolia obdarovali ikonou Trnavskej Panny Márie. Súčasťou štvrtkového programu bola aj návšteva komplexu Loreto a prehliadka premonštrátskeho kláštora na Strahove.
 
Veľkým duchovným obohatením bola slávnostná pontifikálna svätá omša v Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha, slávená vo večerných hodinách toho istého dňa na počesť svätého Jána Nepomuckého, jedného z českých patrónov. Hlavným celebrantom bol kardinál Duka, koncelebrovali biskupi, kanonici a prítomní slovenskí kňazi, ktorých celebrant osobitne pozdravil na začiatku svojej homílie. Výnimočným zážitkom bola účasť na barokovej procesii na počesť svätého Jána Nepomuckého. Sprievod sa uberal z katedrály uličkami centra až na Karlov most, kde sa konal duchovno-kultúrny program. Kňazi nesúci palmové listy v procesii, spevy na počesť svätca a množstvo účastníkov, to všetko vzbudzovalo veľký záujem turistov počas celej trasy sprievodu. Výborná organizácia celého duchovného podujatia zvýraznila už i tak veľmi pozitívne dojmy účastníkov.
 
Piatkový program začali kňazi z Nového Mesta nad Váhom a jeho okolia slávením svätej omše pri hrobe svätého Norberta v bazilike, ktorá patrí reholi Premonštrátov na Strahove, kde boli aj ubytovaní. Prehliadka pražskej Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha, i niektorých pamätihodností a ďalších kostolov v centre tvorili záver výjazdovej kňazskej rekolekcie.
 
Ľudovít Malý
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kňazi Novomestského dekanátu na výjazdovej rekolekcii v Prahe

Kňazi Novomestského dekanátu spolu s pražským arcibiskupom Dominikom kardinálom Dukom. (foto: archív Ľ. Malého)

NOVINKY