KBS prináša preklad inštrukcie "Ad resurgendum cum Christo"

BRATISLAVA 10. novembra 2016 - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) včera zverejnila na svojej internetovej stránke www.kbs.sk preklad Inštrukcie “Ad resurgendum cum Christo” ohľadom pochovávania zomrelých a uchovávania popola v prípade kremácie. Jej slovenskú verziu preložilo prekladateľské oddelenie KBS. Ide o dokument, ktorý vydala koncom októbra Kongregácie pre náuku viery.

“Aby sme mohli vstať s Kristom z mŕtvych, musíme zomrieť s Kristom, „vzdialiť sa z tela a bývať u Pána“ (2 Kor 5, 8). Inštrukciou Piam et constantem z 5. júla 1963, Sväté ofícium ustanovilo, aby sa „verne zachovával zvyk pochovávať mŕtve telá veriacich“, pričom sa dodáva, že kremácia „neprotirečí kresťanskému náboženstvu“ a už sa nemajú odopierať sviatosti a pohrebné obrady tým, ktorí si želali byť spopolnení. Platí to však za podmienky, že ich želanie nie je motivované „popieraním kresťanských dogiem, alebo sektárskym zmýšľaním, alebo nenávisťou voči katolíckemu náboženstvu a Cirkvi“1. Táto zmena cirkevnej disciplíny bola následne prijatá do Kódexu kánonického práva (1983) a do Kódexu kánonov východných cirkví (1990),” píše sa v inštrukcii. “Medzitým sa vo viacerých štátoch značne rozšírila prax kremácie, no zároveň sa rozšírili aj nové myšlienky odporujúce viere Cirkvi. Po náležitom vypočutí Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Pápežskej rady na výklad zákonov a viacerých biskupských konferencií a synod biskupov východných cirkví považuje Kongregácia pre náuku viery za vhodné vydať novú inštrukciu, ktorá má pripomenúť doktrinálne a pastoračné dôvody pre uprednostnenie pochovávania tiel zosnulých a vydať normy týkajúce sa uchovávania popola v prípade kremácie,” uvádza dokument.
 
INŠTRUKCIU je možné nájsť TU (v textovej verzii). K dispozícii je však aj verzia v pdf-verzii: Inštrukcia "Ad resurgendum cum Christo"
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
KBS prináša preklad inštrukcie "Ad resurgendum cum Christo"

"Po náležitom vypočutí Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Pápežskej rady na výklad zákonov a viacerých biskupských konferencií a synod biskupov východných cirkví považuje Kongregácia pre náuku viery za vhodné vydať novú inštrukciu, ktorá má pripomenúť doktrinálne a pastoračné dôvody pre uprednostnenie pochovávania tiel zosnulých a vydať normy týkajúce sa uchovávania popola v prípade kremácie," uvádza dokument "Ad resurgendum cum Christo". (zdroj foto: www.pohrebnictvo.sk)

NOVINKY