Katarínkou zneli tóny pátra Pantaleóna, ktorý v kláštore pôsobil

DECHTICE 21. augusta 2017 - V sobotu 19. augusta sa v ruinách františkánskeho Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach konalo posledné verejné podujatie v tomto roku. Projekt Noc hradov a zrúcanín organizuje Občianske združenie Zachráňme hrady a dobrovoľníci z Katarínky sa doň zapojili po piatykrát. Návštevníkov neodradilo ani premenlivé počasie a na podujatie sa prišlo pozrieť okolo 150 ľudí.

Pred začiatkom samotného podujatia sa počasie ustálilo a návštevníci sa tak v tichosti mohli zahĺbiť do svätej omše, ktorú v areáli kostola vysluhovali piešťanský farár Branislav Popelka a Miroslav Kováč z Dechtíc. Po svätej omši si všetci prítomní mohli vychutnať pôsobivý koncert diel barokových majstrov Francesca S. Geminianiho, Willema de Fescha, Francesca M. Veraciniho, či Pantaleóna Jozefa Roškovského. Na pódiu vystúpili umelci Adam Štefunko (elektrický organ) a Michal Klas (barokové husle, spev). Špecifikum koncertu dotváral fakt, že autorom veľkej časti skladieb bol františkán, ktorý v 18. storočí na Katarínke pôsobil - páter J. Pantaleón Roškovský. Po koncerte sa pokračovalo nočným sprevádzaním, atmosféru dolaďovalo citlivé nasvietenie ruín, pripravené občerstvenie a teplý čaj.
 
Zakladateľ projektu Katarínka, Peter Herceg: „Sme veľmi spokojní s účasťou aj atmosférou podujatia, pretože pri takejto predpovedi počasia sme nečakali veľké množstvá návštevníkov. Aj tak však prišlo dosť odvážlivcov a odmenou im bol skvelý večer na Katarínke.“ Pokračuje hlavná organizátorka podujatia, Monika Grančičová: „Teší nás, že mnohí návštevníci zotrvali až dokonca, do neskorých nočných hodín. Naozaj zaujímavo pôsobili na celkovú atmosféru tóny skladieb, ktoré tu zneli pred niekoľkými storočiami a dokonca mohli uzrieť svetlo sveta práve na Katarínke. Bol to očarujúci pocit, akoby sme sa sem vrátili naspäť v čase, kedy tu stáli pôvodné múry kostola a kláštora.“
 
Zachráňme hrady je záujmové združenie, ktoré spája členské organizácie zachraňujúce hrady, kláštory, kostoly a iné zaujímavé historické objekty na Slovensku. V roku 2002 vznikli ako občianske združenie nadšencov, ktorých spája záujem o pamiatky a vízia záchrany ruín a torzálnej architektúry s cieľom zachovania pre ďalšie generácie.
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej  sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia, sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť.
 
TO ABU informovalo o.z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Katarínkou zneli tóny pátra Pantaleóna, ktorý v kláštore pôsobil

Po svätej omši a koncerte sa na Katarínke pokračovalo nočným sprevádzaním, atmosféru dolaďovalo citlivé nasvietenie ruín, pripravené občerstvenie a teplý čaj. (foto: Peter Herceg)

NOVINKY