Katarínka sa zapojí do projektu Noc hradov a zrúcanín

TRNAVA 7. augusta 2014 - V sobotu 16. augusta sa Katarínka zapojí do celoslovenského projektu Noci hradov a zrúcanín, ktorý organizuje združenie Zachráňme hrady. Podujatie bude súčasťou osláv 20-ročnice projektu, kedy práve v auguste 1994 vznikla prvá myšlienka na záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý v tom čase bol v kritickom ruinálnom stave.

V rámci podujatia Noci hradných zrúcanín sa uskutoční koncert komornej hudby v podaní členky opery SND - sopranistky Evy Šuškovej a gitaristu a skladateľa Ondreja Veselého, osobností najmladšej generácie slovenských interpretov. Zaznejú diela J. S. Bacha, C. Domeniconiho, N. Boulangera a tiež renomovaných slovenských skladateľov Viery Janárčekovej, Vladimíra Bokesa, či Miloša Betku. Pozvanie na koncert a osobnú účasť potvrdili práve poslední dvaja menovaní skladatelia. Od prítomného interpreta Ondreja Veselého zaznie tiež „éterický“ žalm – Nad Rzekami Babilońskiemi.
 
Koncert sa začína v sobotu o 18.00 hodine priamo v ruinách kostola sv. Kataríny. Po koncerte bude o 19.30 hodine slávená svätá omša a posledným bodom programu, so začiatkom o 21.00 hodine, bude obľúbené nočné sprevádzanie za svetla petrolejok aj s výkladom o pestrej histórii tejto sakrálnej pamiatky a jej okolí. Odhadované ukončenie podujatia je naplánované na 23.00 hodinu. Návštevníci a záujemcovia o toto kultúrne podujatie sa na Katarínku môžu dostať po turistických chodníkoch z Naháča a Dechtíc, alebo z neďalekého parkoviska pod lesom, na ktoré sa dá dostať označenou odbočkou približne v polovici cesty medzi Dechticami a Naháčom. Návštevníkom odporúčame vziať si so sebou baterku.
 
Noc hradov a zrúcanín organizujú združenia a dobrovoľníci zachraňujúci ruiny hradov a kláštorov po celom Slovensku, ktorí sú združení v organizácii Zachráňme hrady (www.zachranmehrady.sk). Noc hradov a zrúcanín je už tretím ročníkom podujatia, do ktorého sa tento rok zapájajú hrady Bystrica, Kamenica, Jasenov, Lietava, Šášov, Sklabiňa, Revište, Čeklís, Brekov, Lednica a kláštor Katarínka.
 
Projekt Katarínka organizujú dve spolupracujúce organizácie – Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a Občianske združenie Katarínka. Na Katarínke prebieha už 20. letná sezóna, počas ktorej približne 250 dobrovoľníkov konzervuje, pod dohľadom odborníkov, západnú časť kláštora, presbytérium kostola a pokračuje sa aj rekonštrukcii podlaží veže za účelom vyhliadky. Realizáciu projektu mladými dobrovoľníkmi finančne podporilo Ministerstvo kultúry v programe Obnovme si svoj dom, Ministerstvo školstva ako aj Trnavský samosprávny kraj.
 
Ľubo Blišák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Katarínka sa zapojí do projektu Noc hradov a zrúcanín

Plagát k podujatiu "Noc hradov a zrúcanín". (zdroj: www.katarinka.sk)

NOVINKY