Kajúca tryzna bola prejavom ľútosti a prosby o odpustenie

PIEŠŤANY 28. marca 2019 - Pri príležitosti 77. výročia deportácií židovských obyvateľov z Piešťan a okolitých obcí do koncentračných táborov, sa uskutočnila v stredu 27. marca v Pamätníku obetiam holokaustu v Piešťanoch Kajúca tryzna. Tryzna je pietna slávnosť a vyjadrenie ľútosti predstaviteľov samospráv, židovskej obce, cirkví a občanov na počesť a pamiatku obetí holokaustu.

Prvé boli z Piešťan deportované ženy a dievčatá. Nasledovali stovky ďalších obyvateľov. Celkovo v koncentračných táboroch zahynulo 1063 Piešťancov židovského pôvodu. Podľa vyjadrenia Martina Korčoka, riaditeľa Múzea holokaustu v Seredi, pred desiatkami rokov začalo všetko slovami nevraživosti. Vo finále však prišli činy ako odobratie majetku a zabíjanie. Svedkami slov sme aj dnes. Preto okrem ľútosti, žiadosti o odpustenie a modlitieb, opakovane zaznievala výzva, že niečo podobné sa už nesmie opakovať. Svoj podiel má na tom aj mlčiaca väčšina, ktorá by teraz nemala mlčať, ale postaviť sa za dobro.
 
Pri pietnej slávnosti vyjadrili ľútosť na tým, čo sa udialo, predstavitelia kraja na čele so županom Jozefom Viskupičom, zástupcovia mesta Piešťany s primátorom Petrom Jančovičom, starostovia okolitých obcí a predstavitelia cirkví. Za Katolícku cirkev vyslovil slová ľútosti nad tým, čo sa v minulosti udialo kancelár Trnavskej arcibiskupskej kúrie Dušan Kolenčík. „Spoločne s pápežom Benediktom XVI., dnes už emeritným pápežom, s pokorou v srdci hovorím: Nemohol som sem neprísť. Je to povinnosť voči pravde a voči všetkým tým, ktorí tu trpeli, povinnosť voči Bohu, pre mňa, ktorý tu prichádzam ako zástupca trnavského arcibiskupa a Trnavskej arcidiecézy. Prišiel som sem dnes prosiť o milosť zmierenia, prosiť o odpustenie od tých dievčat, žien a matiek, ktoré tu trpeli,“ povedal. Potom, podľa židovského zvyku, spoločne s ďalšími predstaviteľmi cirkví položil pod mramorové tabule s menami zosnulých kamienky namiesto kvetov.
 
Pozvanie na pietnu spomienku prijali tiež zástupcovia židovskej obce a piešťanský rabín Zev Stiefel. Ten pripomenul, že tí čo by mali prosiť o odpustenie, ani tí, ktorých by mali prosiť o odpustenie, už nie sú medzi nami. My by sme nemali hovoriť iba slová, ale vyjadriť ich reálnymi skutkami.
 
Zdroj: www.pnky.sk / doplnené
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kajúca tryzna bola prejavom ľútosti a prosby o odpustenie

Pri pietnej slávnosti vyjadrili ľútosť na tým, čo sa udialo, predstavitelia kraja na čele so županom Jozefom Viskupičom, zástupcovia mesta Piešťany s primátorom Petrom Jančovičom, starostovia okolitých obcí a predstavitelia cirkví. (Foto: Tomáš Hudcovič)

NOVINKY