Informácie k pohrebu otca biskupa Dominika Kaľatu SJ

TRNAVA 25. augusta 2018 - V stredu 29. augusta 2018 sa v Trnave rozlúčime s titulárnym semtským a bývalým pomocným biskupom nemeckej arcidiecézy Freiburg im Breisgau Mons. Dominikom Kaľatom SJ, ktorý zomrel v piatok 24. augusta vo veku 93 rokov v Ivanke pri Dunaji. Prinášame pri tejto príležitosti očakávané potrebné informácie.

V stredu 29. augusta 2018 budú môcť veriaci jednotlivo pristupovať k rakve a vzdať poslednú úctu telesným pozostatkom biskupa Kaľatu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa od 9.00 hodiny.
 
Zádušná svätá omša za zosnulého otca biskupa Dominika sa začne o 10.30 hodine. Jej hlavným celebrantom bude Mons. Ján Babjak SJ, arcibiskup Prešovskej archieparchie-najvyšší hierarcha Gréckokatolíckej cirkvi sui iuris na Slovensku. V homílii sa prítomným veriacim prihovorí P. Rudolf Uher SJ, provinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku. Po svätej omši bude viesť pohrebné obrady Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup. Následne budú telesné pozostatky biskupa Kaľatu uložené v krypte pod Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, kde bude očakávať vzkriesenie.
 
 
Liturgický úrad Trnavskej arcidiecézy pri tejto príležitosti informuje:
  • Biskupi prídu priamo do katedrály. Obliekať do liturgických rúch sa budú v sakristii, ktorá je vyhradená pre nich a aulistov biskupských úradov a provinciálov rehoľných spoločenstiev na Slovensku. Miesta na stoličkách v presbytériu sú vyhradené pre biskupov, aulistov a provinciálov; v kanonických stallách - laviciach v presbytériu katedrály sú miesta vyhradené pre aulistov a kanonikov jednotlivých biskupských úradov, i provinciálov. Prosíme otcov biskupov a ich aulistov, aby svoje miesta v presbytériu zaujali najneskôr do 10.15 hodiny. Prosíme tiež, aby ostatní kňazi rešpektovali túto rezerváciu kanonických stall.
 
  • Ostatní kňazi a rehoľníci sa budú do liturgických rúch obliekať v prvej kaplnke vľavo od vstupu do katedrály, odkiaľ zaujmú vyhradené miesta v laviciach na ľavej strane hlavnej lode katedrály najneskôr do 10.15 hodiny.
 
  • Koncelebrovať môžu všetci prítomní kňazi, je však potrebné, aby si priniesli so sebou albu a štólu fialovej farby.
 
  • Parkovacie miesta pre biskupov a kňazov sú zabezpečené vo dvore Arcibiskupského úradu, vjazd z Invalidskej ulice. (Kňazov upozorňujeme, že v prípade naplnenia nádvoria bude potrebné autá parkovať na parkoviskách v okolí katedrálneho chrámu, napr. na parkovisku Trnavskej univerzity pri vstupe na dvor ABÚ, vo dvore kláštora Spoločnosti Ježišovej na Františkánskej ulici, alebo pri Mestskej športovej hale na Rybníkovej ulici.)
 
  • Upozorňujeme, že Ulica Jána Hollého je úplne uzavretá z dôvodu rekonštrukčných prác, preto ak prichádzate v smere od diaľnice D1 (Bratislava - Košice) a rýchlostnej cesty R1 (Trnava - Banská Bystrica), je potrebné autom obísť centrum okolo hradieb na Hlbokej ulici až k Mestskej športovej hale na Rybníkovej ulici a odtiaľ vľavo okolo katedrály cez ulice Hornopotočná a Invalidská až do dvora arcibiskupského paláca.

 

  • Po pohrebných obradoch sú arcibiskupi, biskupi, aulisti biskupských úradov, provinciáli rehoľných spoločenstiev a diecézni kňazi pozvaní na kar do veľkej jedálne Arcibiskupského úradu.

 

  • Rehoľní kňazi, bratia a rehoľníčky, i laici sa na kar odoberú do priestorov trnavského kláštora Spoločnosti Ježišovej - jezuitov.
 
 
(Správa bola aktualizovaná 27. augusta 2018 o 16:00 h.)
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Informácie k pohrebu otca biskupa Dominika Kaľatu SJ

Na ilustračnom foto zosnulý titulárny semtský a bývalý pomocný biskup nemeckej arcidiecézy Freiburg im Breisgau Mons. Dominik Kaľata SJ. (Zdroj foto: katolickenoviny.sk)

NOVINKY