Hlohoveckí veriaci putovali k svätému Urbanovi

HLOHOVEC 25. mája 2014 - v Nedeľu 25. mája sa v Hlohovci konala tradičná púť k úcte svätého Urbana.

Slávnosť začali popoludní vo farskom Kostole sv. Michala archanjela pobožnosťou k svätému Urbanovi, ktorou sa poďakovali za úrodu. Potom sa veriaci, spievajúc za sprievodu dychovej hudby mariánske piesne, presunuli na vrch nad hlohoveckým hradom ľudovo nazývaný „Urbánok“, kde sa zbožne zúčastnili na svätej omši. Hlavným celebrantom bol hlohovecký dekan Marek Jesenák.
 
Vo svojej homílii sa zameral na evanjelium šiestej veľkonočnej nedele. Ľudia majú v dnešnej dobe veľa ilúzii a hrnú sa skôr za úspechom. Nehľadajú však pravé šťastie. V evanjeliu Pán Ježiš hovorí apoštolom, že im pošle Tešiteľa Ducha Svätého, Ducha pravdy. Duch Svätý účinkuje v Cirkvi aj dnes a v každom jednom z nás. Je len na nás, či mu dáme priestor, aby nás naplnil. Hoci sa teraz Cirkev zmieta v ťažkostiach, je tu stále Duch Svätý, vďaka ktorému sa tieto ťažkosti dajú prekonať Zodpovednosť však spočíva i na pleciach každého jedného z nás, aby sme sa tomu postavili a vyjadrili našu nespokojnosť s tým, čo sa deje. Veď Pán Ježiš nás nezanechá nikdy samých.
 
Na záver svätej omše dekan Jesenák požehnal hlohovecké vinice a mladé vína, keďže Hlohovec je známym vinárskym regiónom. Prítomným sa prihovoril aj predseda cechu vinárov Tutura, ktorý priblížil históriu vinohradníctva v hlohoveckom regióne, kde prvé vinice sa objavili už 400 rokov pred Kristom. Posvätené vína boli následne ponúknuté aj na ochutnávku, takže veriaci mohli aj po svätej omši zotrvať v príjemnej rodinnej atmosfére.
 
Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Hlohoveckí veriaci putovali k svätému Urbanovi

Počas svätej omše na hlohoveckom Urbánku dekan Marek Jesenák požehnal mladé vína. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY