Františkáni v Hlohovci slávili sviatok svojho zakladateľa

HLOHOVEC 5. októbra 2016 - Po slávnosti patróna farnosti - sv. Michala Archanjela - čakala farnosť Hlohovec ďalšia oslava, tentoraz sv. Františka, zakladateľa rehole Menších bratov františkánov, ktorí v tomto meste na brehu rieky Váh pôsobia.

Slávenie začalo vigíliou v pondelok 3.októbra večer, kedy sa pripomína prechod sv. Františka do večnosti. Hlavným celebrantom bol hlohovecký gvardián, páter Jeremiáš Kvaka OFM. V homílii sa zameral na vysvetlenie mnohých vlastností svätého Františka. Spomenul, ako opravoval kostoly a ako prispel aj k oprave Cirkvi, pretože vyriešil mnohé konflikty. Vyzdvihol Františkov zmysel pre malosť pred Bohom, nikdy sa nepovyšoval nad ostatných ľudí a preto mohol milovať všetkých. Vedel žiť v spoločenstve, pretože mal osobný vzťah s Bohom. Po svätej omši nasledovalo pripomenutie si Františkovej smrti, tzv. transitus, ktorého sa zúčastnili všetci bratia hlohoveckej komunity. Po nej bolo možné uctiť si relikviu svätého Františka a všetci prítomní sa stretli na bratskom agapé.
 
Oslava pokračovala aj v deň jeho sviatku, v utorok 4. októbra. Hlavným celebrantom svätej omše bol hlohovecký dekan Marek Jesenák, spolu s ním koncelebrovali páter Jeremiáš Kvaka OFM, páter Bruno Včela OFM a hlohovecký kaplán Michal Kollár. Dekan Jesenák v homílii povedal, že vždy obdivoval svätého Františka, pretože to bol výnimočný človek, ktorý ohromil nielen celú Európy, ale aj celý svet. Dnešní ľudia si vytvárajú idoly z ľudí, podľa ktorých sa snažia žiť, a svätý František bol idol tej doby, lenže s tým zásadným rozdielom, že svätý František neukazoval na seba, ale na Boha.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Františkáni v Hlohovci slávili sviatok svojho zakladateľa

Po svätej omši nasledovalo pripomenutie si Františkovej smrti, tzv. transitus, ktorého sa zúčastnili všetci bratia hlohoveckej komunity. Po nej bolo možné uctiť si relikviu svätého Františka. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY