Františkáni v Hlohovci oslávili svojho zakladateľa

HLOHOVEC - V piatok 4. októbra si rehoľa Menších bratov františkánov pripomenula sviatok svojho zakladateľa - svätého Františka z Assisi.

V Hlohovci sa táto slávnosť začala už deň predtým vigílnou svätou omšou, ktorú celebroval páter Leopold Jablonský OFM. Gvardián kláštora v Hlohovci sa vo svojej homílii zameral na čnosť chudoby, ktorá bola pre sv. Františka charakteristická. Páter Leopold spomenul príklad terajšieho Svätého Otca Františka, ktorému pri konkláve brazílsky kardinál povedal: „Nezabudni na chudobných!“. Práve to inšpirovalo Svätého Otca, aby si vybral meno podľa sv. Františka. Aj v evanjeliu sa píše: „Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo.“ Čnosť chudoby by sa dala nazvať aj čnosťou zdieľania. Lebo sme v podstate bohatí ľudia, máme medzi sebou duchovne bohatých ľudí, ľudí bohatých srdcom, ktorí majú čo ponúknuť druhým, či už je to prijatie, rozhovor, vypočutie a ich pomoc.
 
Po svätej omši nasledoval obrad zvaný Tranzitus, ktorým sa pripomenul prechod sv. Františka do večnosti.
 
Slávnostná svätá omša sa konala na druhý deň, teda v piatok 4. októbra. Jej hlavným celebrantom bol páter Benedikt Ščerban OFM, ktorý pôsobí v Hlohovci od uplynulého leta. Svoju homíliu zameral na úryvok z evanjelia, v ktorom Ježiš velebí Boha za to, že zjavil nebeské veci maličkým a volá ich, aby niesli jeho jarmo. Páter Benedikt zdôraznil, že veľa ľudí si zbytočne kladie na seba rôzne bremená, ktoré neskôr nedokážu sami uniesť. Riešia vedľajšie veci, ale na to hlavné - duchovné, zabúdajú. Ježiš nechce, aby sme si na seba kládli ťažké bremená, preto máme rozlišovať len tie, ktoré nás posúvajú dopredu a hlavne smerom k Nemu. Ježiš nás pozýva, aby sme niesli toto bremeno v páre, len treba hovoriť Ježišovi, čo nás trápi, aké je naše bremeno. Máme slobodnú vôľu na rozhodovanie sa v živote a len človek, čo sa rozhoduje, napreduje k Bohu.
Po záverečnom požehnaní nasledovala prvopiatkova pobožnosť, po ktorej zakončili oslavu malým agapé v sále kláštora.
 
Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Františkáni v Hlohovci oslávili svojho zakladateľa

Prinášanie obetných darov.

NOVINKY