Fórum kresťanských inštitúcii spustilo občiansku kampaň #prihlasimeSA

BRATISLAVA 15. februára 2021 - Na Slovensku sa začalo sčítanie obyvateľov. Fórum kresťanských inštitúcii (FKI) pri tejto príležitosti pozýva do občianskej kampane s názvom #prihlasimeSA. Ako uvádza v newslettri, jej cieľom „je prispieť k pravdivému a férovému sčítaniu obyvateľov, ktoré sa začína práve dnes a povzbudiť sa navzájom k prihláseniu sa k cirkvi alebo náboženskému spoločenstvu, ku ktorému patríme.“

FKI pripomína, že viaceré otázky v sčítacom formulári sa týkajú našej identity - národnosť, materinský jazyk alebo náboženské vyznanie. „Odpoveď na tieto otázky je asi pre každého človeka jasná. Napriek tomu sa objavili iniciatívy, ktoré vyzývajú ľudí, aby sa neprihlásili ku konkrétnej cirkvi a chcú tak dosiahnuť menší finančný príspevok štátu pre ne. Takýto prístup nepovažujeme za férový,“ uvádza FKI.
 
Pri sčítaní obyvateľov je podľa FKI náboženské vyznanie definované ako vzťah obyvateľa k cirkvi, náboženskej spoločnosti alebo náboženstvu. „Sme presvedčení, že je normálne prihlásiť sa ku vierovyznaniu rovnako ako k iným aspektom našej identity," píše FKI. Naviac, pri sčítaní obyvateľstva nebudú zachované individuálne odpovede jednotlivých občanov, ale iba sumárne zistenia, dodalo.
 
Ku kampani pozýva všetkých ľudí bez rozdielu, zapojiť sa môžu týmito spôsobmi:
 
1) Ponúkame na facebooku rámik #prihlasimeSa, aby takto čím viac ľudí poukázalo na potrebu prihlásiť sa k svojej náboženskej príslušnosti.
 
2) Oslovujeme rôzne osobnosti z oblasti umenia, kultúry, vedy, športu, médií, občianskeho aktivizmu či showbiznisu s ponukou, aby zverejnili krátke video, v ktorom povzbudia občanov, aby označili svoju náboženskú príslušnosť. Prvé z nich nahral rektor Paneurópskej vysokej školy prof. Juraj Sternherec Štefan Bučko a manželia Tomáš a Miriam Kuzárovci.
 
3) Prosíme, zdieľajte tieto krátke videá, prípadne prepošlite svojim priateľom, aby sme dosiahli čo najväčší počet videní a aby sme povzbudili čím viac ľudí.
 
4) Neváhajte urobiť aj vlastné video a povzbudiť k prihláseniu sa k viere aj vašich príbuzných a priateľov. Keď ho budete uverejňovať na svoj profil pridajte #prihlasimeSa.
-
Zdroj: Fórum kresťanských inštitúcií
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Fórum kresťanských inštitúcii spustilo občiansku kampaň #prihlasimeSA

Ilustračná snímka. (Foto: tkkbs.sk)

NOVINKY