Farská rodina sa utužuje. Komu patrí kňaz?

POVAŽANY 18. júla 2016 - Veriaci farnosti Považany si vo farských oznamoch na druhý júlový týždeň našli aj pozvanie podniknúť výlet na Lopeník pri Bošáci. Nový správca farnosti Róbert Vacula začínal kedysi ako kaplán práve v tejto obci a jej okolie dobre pozná.

V sobotu 16. júla, na ľubovoľnú spomienku Panny Márie Karmelskej evanjelium predstavuje Ježiša, ktorý sa pýta: „Kto je moja matka a kto sú moji bratia?“ Vystrel ruku nad svojich učeníkov a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach, je môj brat i sestra i matka.“ A tak duchovný otec farnosti Považany veriacich na rannej svätej omši povzbudil k budovaniu rodinných vzťahov s Ježišom i jeho Matkou. Ktovie, či tušil, že aj plánovaný výlet bude ďalším krokom ku stmeľovaniu jeho - ich farskej rodiny.
 
Na parkovisku pred kostolom sa zišla asi tridsiatka starších i mladších veriacich z Považian a filiálky Potvorice. Správca farnosti prítomným udelil požehnanie, čo bolo impulzom k nasadaniu do motorových vozidiel. Každá turistika, podobne ako duchovný život človeka, je o námahe i odmene. Na kopec turisti kráčali po skupinkách, tempom, aké komu najlepšie vyhovovalo. Počasie nebolo najpriaznivejšie, ale chôdza, rozhovory a rodinné teplo medzi nimi zahrievalo všetkých. Deti, ale aj všetci ostatní mali príležitosť potrénovať sa vo vytrvalosti. Na Lopeníku práve končila svätá omša, ktorú celebroval kaplán Martin Klement z farnosti Bošáca. Z plagátov sa dala vyčítať informácia, že sa tu konal "XI. ročník Setkání - Symbol přátelství Čechů, Moravanů a Slováků na Velkém Lopeníku 16.7.2016". Ďalší symbol rodiny a spolupatričnosti.
 
A spomínaná odmena za námahu? Už len to vedomie, že sa spoločne dosiahol cieľ, hreje. Ale ponúkal sa aj teplý čaj, guláš a iné dobroty na stoloch - ako doma v kuchyni. Náš pán farár sa tu zvítal so svojím spolubratom Martinom, bošáckym kaplánom. Ozaj boli ako bratia. Aj jeho bývalí farníci z Bošáce ho s úsmevom pozdravovali. Pri stoloch s občerstvením mu jeden Bošáčan dobroprajne povedal: „Vy nemusíte platiť, Vy ste náš!“ Tak teda čí je náš pán farár? A vôbec - čí je kňaz? Šťastná to rodina - pokrvná i duchovná, kde si jej členovia navzájom patria jeden druhému, dokonca aj po rokoch, keď ich čas rozdelí a Boh ich rozpošle na nové miesta.
 
Mraky nad turistami zhustli, ale oni nesmeli ešte zabudnúť na vyhliadkovú vežu a pohľady z nej na okolie. A potom už svižne dole kopcom k autám. Zmokli. Nič to, podaktorí z nich z toho dažďa možno aj podrastú... Ale všetci určite podrástli vo vzťahoch. Nech žije rodina!
 
TO ABU informovala M. A.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Farská rodina sa utužuje. Komu patrí kňaz?

Veriaci farnosti Považany podnikli výlet na Lopeník pri Bošáci, kde sa v sobotu 16. júla konal XI. ročník stretnutia - symbolu priateľstva Čechov, Moravanov a Slovákov. (foto: Michal Mišura)

NOVINKY