Emeritný arcibiskup Ján Sokol oslávil životné jubileum

TRNAVA 19. októbra - Emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol oslávil dnes dopoludnia svoje životné jubileum - 80 rokov ďakovnou svätou omšou v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Hlavným celebrantom dopoludňajšej svätej omše bol jubilant - emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol. Spolu s ním koncelebrovali apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, trnavský arcibiskup Ján Orosch, dvaja bývalí pomocní biskupi bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Dominik Tóth a Štefan Vrablec, spišský biskup Štefan Sečka a jeho pomocný biskup Andrej Imrich. Na slávnostnej svätej omši sa zúčastnilo i početné duchovenstvo, rodina, priatelia, známi a veriaci Trnavskej arcidiecézy.

Mons. Ján Sokol všetkým v úvode poďakoval za účasť. "Mám radosť, že slávim Eucharistiu s vami. A ďakujem za dar života, za dar kňazstva a dar sily, ktorou mi Kristus dáva znášať všetky kríže, a tak sa všetko stáva ľahké, príjemné a sladké, zvlášť, keď má človek čisté svedomie", povedal jubilujúci emeritný arcibiskup.

V homílii potom rektor Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskom Podhradí Jozef Jarab hovoril o čare všednosti, priateľstve a význame jubilea. Spomenul, že blahoslavený pápež Ján Pavol II. vo svojom apoštolskom liste Novo millennio ineunte napísanom k začiatku nového tisícročia špecifikoval, čo je to jubileum v troch bodoch: Jubileum nás vedie k vďačnosti Bohu; jubileum prináša hodnotu do života a jubilovať znamená uložiť v sebe odkaz jubilujúcej hodnoty - teda pýtať sa seba samého, ako žijem, čo som doteraz urobil?
Slávnostný kazateľ Jozef Jarab tak upriamil zrak prítomných na slávnostnej svätej omši na podstatu vďačnosti v ľudskom živote. Dobrý kňaz, uvedomujúci si čaro všednosti, musí zľúbať ruky svojej matky nielen pri primíciách, lebo tie ruky v celom našom živote urobili pre nás veľa. Preto je lepšie tisíc krát zľúbať tie ruky matky, pokiaľ žije, ako raz priniesť na jej hrob akokoľvek veľký paškál vlastnými rukami.
Za generáciu seminaristov, ktorých emeritný arcibiskup Ján Sokol ako prefekt seminára pripravoval na kňazstvo, poďakoval, že ich naučil spoločenstvu s Bohom: "Vy a moja generácia spolu s prítomnými si nevieme predstaviť svet bez Boha. Chválime ho za to, že ste budovali celým svojím kňazským i biskupským životom svet s Bohom. A to, že ešte tento svet celkom nezničil človeka, je zásluha všetkých, ktorých ste viedli, ktorým ste pomáhali," povedal rektor Jarab.
 
V závere slávnostnej bohoslužby predstúpil so svojím príhovorom jubilantovi ako prvý apoštolský nuncius Mario Giordana. Na konci príhovoru prečítal list s požehnaním Svätého Otca Františka emeritnému arcibiskupovi v latinskom jazyku. Slovenskú verziu v znení: "Ctihodnému bratovi Jánovi Sokolovi, emeritnému trnavskému arcibiskupovi, ktorý v mesiaci jún tohto Roku viery dovŕši 25. rok od biskupskej ordinácie a v mesiaci október oslávi svoje 80. narodeniny, zo srdca blahoželáme k týmto jubileám a, kým ho zverujeme do ochrany Preblahoslavenej Panny Márie, vďačne mu udeľujeme Apoštolské požehnanie ako záruku nebeských darov. Z Vatikánskeho paláca, dňa dvadsiateho druhého mesiaca máj roku dvetisíc trinásť. František (vlastnou rukou)", prečítal riaditeľ Arcibiskupského úradu v Trnave Pavol Šintál.
 
Súčasný trnavský arcibiskup Ján Orosch poukázal vo svojom príhovore k jubilantovi na jeden míľnik zo života sv. Petra Kanízia. Pre súčasnosť sa zachoval jeho list z obdobia reformácie a rekatolizácie, v ktorom povzbudzoval starších kňazov prenasledovaných z vlastných radov, "aby vytrvali vo vernosti Bohu, aj keď tí mladší ich celoživotnú prácu neoceňujú". V starobe nie fyzický výkon, ale jediná dobrá rada má väčšiu cenu ako zlato. Príhovor zakončil slovami: "Osemdesiatka je Božím požehnaním, ale i záväzkom... Duše sa vykupujú na kolenách... Želáme Vám teda pri tejto príležitosti, otec arcibiskup, ad multos annos."
 
Ako tretí sa jubilantovi prihovoril primátor Trnavy Vladimír Butko. "Som jednoduchý človek, ktorý si uvedomuje, čo je to starať sa o rodinu"; aké je ťažké vychovať päť svojich detí a preto nedokážem dovidieť, "aká to musí byť obrovská starosť o jednu veľkú Trnavskú arcidiecézu. Z dožitých 80 rokov života ste sa ako trnavský arcibiskup 21 rokov o ňu starali zodpovedne", pokračoval v hlbokom príhovore primátor Butko. Reštaurovanie budov arcibiskupského úradu, stavba mnohých kostolov v arcidiecéze a mnohé ďalšie duchovné zásluhy... Primátor si zaspomínal i na spoločne prežité novény k Trnavskej Panne Márii. "Váš istý a pevný hlas bol symbolom dobrého pastiera trnavskej Cirkvi pred milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie", zakončil svoj príhovor Vladimír Butko. Nakoniec odovzdali veriaci emeritnému arcibiskupovi dary.
 
Slávnostnú svätú omšu zakončili apoštolským požehnaním jubilujúceho emeritného arcibiskupa Jána Sokola a spevom pápežskej hymny i slovenskej chrámovej hymny.
 
zdroj: Arcibiskupský úrad, TASR, SITA
foto: Michal Stríženec
 
facebook sharing button Zdieľaj
Emeritný arcibiskup Ján Sokol oslávil životné jubileum

Ďakovná svätá omša Mons. Jána Sokola za dar života v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa.

NOVINKY