Dvere charity sú pre ľudí v núdzi často poslednými, na ktoré zaklopú

TRNAVA 25. marca 2021 - Hladní, chorí a opustení. Pomoc Trnavskej arcidiecéznej charity vyhľadajú každý deň ľudia v núdzi. Sociálne služby, vďaka ktorým dostávajú druhú šancu, môže verejnosť v týchto dňoch podporiť v jarnej zbierke na charitu.

Jaroslav prežil traumatické detstvo, nepoznal svojich rodičov a vyrastal v reedukačnom zariadení. Mladosť stratil pre závažný trestný čin, za ktorý si vypočul rozsudok - štvrťstoročie za mrežami. Keď sa blížilo jeho prepustenie, bolo jasné, že po toľkých rokoch sa sám nedokáže začleniť do života. Ten svet vonku bol pre neho veľkou neznámou a nemal v ňom žiadnu oporu. Odsúdení pri jeho odchode skladali stávky. Jaro bude do týždňa späť, alebo tam vonku spácha samovraždu.
 
S vybavením ubytovania, potrebných dokladov a práce, pomáhala Jaroslavovi Soňa Pobiecka, špecializovaná sociálna poradkyňa Trnavskej arcidiecéznej charity. Spolu prešli všetkými výzvami, vybavili ubytovanie, potrebné doklady, našli Jaroslavovi zamestnanie a pomaly si začal zvykať na nový život.
 
Martine umrela mama, ktorá bola pre ňu jedinou oporou. Dospela v detskom domove. Alkohol priniesol do jej vzťahu násilie a po rozvode prišla o všetko. Desaťročnú dcéru umiestnila do detského domova a skončila na ulici s dvoma taškami oblečenia. V tejto situácii sama prepadla alkoholu. Zúbožená zaklopala na dvere charity v Piešťanoch, kde jej sociálni pracovníci pomohli vybojovať boj so závislosťou, zbaviť sa dlžôb a začať od znova.
 
Ľudia prídu na charitu často až vtedy, keď už zlyhali všetky predošlé pokusy,“ vysvetľuje Soňa Pobiecka. „Vyložia na stôl svoj batoh problémov a my im dávame priestor pomenovať ich, hovoriť o nich a začať ich riešiť. Na charite nachádzajú ľudskosť, bezpečie a dostatok času na to, aby začali odznova,“ opisuje.
 
Trnavská charita pomohla aj týmto ľuďom v núdzi vďaka Centrám pomoci človeku. Cestu do nich nachádzajú aj prostredníctvom kontaktu so streetworkermi. Tí ich vyhľadávajú v teréne, ponúkajú im teplý nápoj, ošetria im drobné rany a motivujú ich k riešeniu problémov. Na charite sa môžu núdzni ľudia najesť, urobiť si osobnú hygienu, obliecť sa do čistého oblečenia a riešiť svoju situáciu so sociálnym pracovníkom.
 
Aj činnosť Centier pomoci človeku môže verejnosť v týchto dňoch podporiť v jarnej zbierke na charitu. Jej vyhlásením hľadá Trnavská charita napriek ťažkej situácii cesty, ako ďalej pomáhať. Jarnú zbierku môžete podporiť tu: https://charitatt.sk/novinky/2021/jarna-zbierka-na-charitu/.
 
TO ABU informovala Trnavská arcidiecézna charita
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dvere charity sú pre ľudí v núdzi často poslednými, na ktoré zaklopú

Ilustračná snímka. (Foto: charitatt.sk)

NOVINKY