Druhý a záverečný deň ďakovnej púte v Ríme za návštevu Svätého Otca

RÍM 1. mája 2022 - Niekoľko tisíc slovenských pútnikov sa dnes lúči s Rímom, kde sa prišli poďakovať za vlaňajšiu návštevu pápeža Františka. Dvojdňový program ďakovnej púte ukončili na svätej omši v Bazilike sv. Pavla za hradbami, ktorej za účasti predstaviteľov politického a spoločenského života predsedal bratislavský arcibiskup metropolita a predseda KBS Stanislav Zvolenský. Koncelebrovali banskobystrický biskup Marián Chovanec a rožňavský biskup Stanislav Stolárik. Pred odchodom sa ešte zúčastnia na modlitbe akatistu k sv. Cyrilovi a Metodovi v Bazilike sv. Klementa.

Slováci vyjadrili vďačnosť za návštevu Svätého Otca, ktorý pricestoval pod Tatry od 12. do 15. septembra 2021. Bola to jeho 34. pastoračná cesta. Išlo o štvrtú návšteva hlavy Katolíckej cirkvi na Slovensku. Pápež František je druhým pápežom, ktorý zavítal na Slovensko. Trikrát navštívil Slovensko dnes už svätý Ján Pavol II. Prvý raz v roku 1990, ako súčasť Česko-Slovenska, v rokoch 1995 a 2003 už ako samostatnú republiku. Návšteva Svätého Otca Františka sa niesla v znamení motta "S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom". Navštívil Bratislavu, potom zavítal do Prešova, Košíc a Šaštína.
 
Pútnici z celého Slovenska pápežovi prišli tento víkend za návštevu Slovenska osobne poďakovať do Ríma. Hlavným bodom ich spoločného programu bola sobotná osobná audiencia so Svätým Otcom Františkom. Po nej pútnici s biskupmi slávili svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Nedeľnú svätú omšu slávili slovenskí pútnici v Bazilike sv. Pavla za hradbami, v ktorej naplnili hlavnú loď. V homílii sa im prihovoril vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha a apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej archieparchie, Vladyka Peter Rusnák v príhovore vyšiel z príbehu Jánovho evanjelia (Jn 21,1-19) o tom, ako na apoštolov ešte aj po Kristovom zmŕtvychvstaní doľahla skleslosť a vracajú sa k lovu rýb, no po prijatí Ducha Svätého sa ich život už definitívne mení a stávajú sa horlivými svedkami zmŕtvychvstalého Ježiša. Táto skúsenosť sa týka i nás dnes, pripomenul kazateľ.
 
Z pocitu skleslosti či vyhorenia musí aj nás prebudiť Duch Svätý: „Ak človek nepracuje v Duchu Svätom, ak nie je naplnený Ježišovou láskou, po chvíli tu začne byť nuda. A my sa preto pýtame, pozeráme na sv. Pavla: Kde sa brala tá horlivosť? Odkiaľ sa brala tá vášeň ohlasovať Ježiša Krista. ... A on dáva odpoveď:  Láska Kristova ma ženie. ... Dostať dar Ducha Svätého, to je dar pre každého z nás. To nie je vyhradené len sv. Pavlovi alebo sv. Petrovi alebo velikánom Cirkvi. Prijať Ducha Svätého patrí tomu, kto uveril. Tomu, kto uverí, Ježiš Kristus sľubuje: z vnútra toho potečú prúdy živej vody.“
 
S odkazom na slová pápeža Františka z jeho dokumentu Evangelii gaudium - „Radosť evanjelia“, ktoré zazneli aj pri jeho návšteve Slovenska, zdôraznil vladyka Rusnák ústrednú dôležitosť kresťanskej „kerygmy“, čiže radostnej zvesti Veľkej noci: „Ježiš Kristus zomrel za teba. Ježiš Kristus vstal z mŕtvych kvôli mne a kvôli tebe. Kráča teraz vedľa teba v tvojom živote. A chce, aby si sa obrátil, on ťa chce posvätiť a naplniť. Toto je jeho túžba, lebo vidí, že sa mocem vo svojom živote. To je jeho túžba, lebo vidí, že ty slúžiš modlám. Modla ti nedá život.
 
Preto nám dal túto púť, aby sme sa nadchli, znova oživili svoju vieru. Tu pri nohách a pri hroboch svätých apoštolov a v spoločenstve so Svätým Otcom. A samozrejme v spoločenstve my, lebo tvoríme jedn Cirkev, jedno spoločenstvo, a každý do tohto spoločenstva niečo priniesol," uviedol hlavný kazateľ, vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha a apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej archieparchie. S vladykom Cyrilom Vasiľom, košickým eparchom, viedli popoludňajšou modlitbou akatistu k sv. Cyrilovi a Metodovi v Bazilike sv. Klimenta, ktorou uzavreli program ďakovnej púte Slovákov v Ríme.
 
Na konci sa prítomným veriacim prihovoril vladyka Cyril Vasiľ, ktorý pripomenul, že touto spoločnou modlitbou sme ďakovali za návštevu Svätého Otca Františka na Slovensku symbolicky v bazilike pri hrobe pápeža, ktorý ako prvý “navštívil” územie Slovenska, keď jeho relikvie počas veľkomoravskej misie priniesli na naše územie sv. Cyril a Metod. Vladyka zároveň priblížil časť zo života týchto svätcov, ktorí okrem prekladov Svätého Písma a liturgie do staroslovienčiny šírili aj jazyk lásky. A ten je najdôležitejší v každej dobe, zvlášť v tejto, kedy sa jeden slovanský národ postaví proti druhému a namiesto jazyka lásky je počuť rinčanie zbraní.
 
Biskupi sa ešte presunuli do krypty pod bazilikou, kde sa spoločne pomodlili pri hrobe sv. Konštantína Cyrila a zazneli aj piesne Oslavujme hviezdy jasné, Bože čos ráčil slovenskému rodu a v cirkevnoslovanskom jazyku zaspievali modlitbu Otče náš, informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlisinovič.
 
Poznámka: S využitím správ Vatican News
 
Zdroj: tkkbs.sk
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
Druhý a záverečný deň ďakovnej púte v Ríme za návštevu Svätého Otca

Svätá omša v Bazilike sv. Pavla za hradbami. (Foto: Peter Zimen)

NOVINKY