Dom pokoja v Lúke bude čoskoro slúžiť svojmu účelu

TRNAVA/LÚKA 18. augusta 2014 - V nedeľu 17. augusta podvečer posvätil arcibiskup Ján Orosch novostavbu Domu pokoja v obci Lúka. Zariadenie, ktoré buduje piešťanská pobočka Katolíckej jednoty Slovenska za výdatnej pomoci dobrodincov z Rakúska a Švajčiarska, bude čoskoro poskytovať útočište ženám, ktoré čakajú dieťa a nemôžu ho donosiť v prostredí, kde sa nachádzajú. Po doladení posledných detailov a kolaudácii tu nájde príbytok šesť takýchto trpiacich tehotných na preklenutie doby 6-12 mesiacov.

Slávnostná posviacka sa začala ďakovnou sv. omšou vo farskom Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Lúke. V homílii arcibiskup Orosch upozornil na potrebu ochrany počatého života a problém potratov. Práve potratu, zabitiu nenarodeného dieťaťa, by mala zabrániť možnosť uchýliť sa do Domu pokoja ponúknutá tehotným ženám, ktoré by inak neboli schopné vyriešiť svoju situáciu. Otec arcibiskup ocenil počas svätej omše zahraničných dobrodincov z organizácií Katholische Frauenbewegung a Osthilfe-Pastoralamt diecézy St. Pölten a dušu projektu predsedníčku piešťanskej pobočky Katolíckej jednoty Slovenska Annu Maťašovú Ružou svätej Alžbety. Toto ocenenie udeľuje ľuďom, ktorí sa vo svojom živote mimoriadnym spôsobom snažia nasledovať činnosť svätej Ažbety Uhorskej. Projekt od jeho začiatkov v roku 2003, keď bol posvätený základný kameň pápežom Jánom Pavlom II. podporuje tiež organizácia Internationaler Bauorden. Vďaka tejto organizácii prišli s realizáciou Domu pokoja pomôcť desiatky dobrovoľníkov.
 
Svätej omše a posviacky sa zúčastnili tiež herec a bývalý riaditeľ SND Štefan Bučko a jeho brat Ladislav Bučko, prorektor VŠZSP sv. Alžbety, ktorý projekt Domu pokoja taktiež podporujú. Dom pokoja sa dostáva do finálnej fázy vďaka nezištnej podpore množstva ľudí, ktorí pomáhali prácou, finančne či modlitbami. Úprimnú vďaku všetkým týmto ľuďom bolo cítiť počas celej svätej omše, keď výnimočnú atmosféru dotváral piešťanský spevácky zbor Don Bosca, ktorý projekt podporil zbierkami pri svojich koncertoch, či vydaním CD, výťažok z predaja ktorého putoval taktiež na stavbu.
 
Tomáš Hudcovič
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dom pokoja v Lúke bude čoskoro slúžiť svojmu účelu

V Lúke po ďakovnej sv. omši vo farskom Kostole Sedembolestnej Panny Márie nasledovala slávnostná posviacka Domu pokoja pre ženy, ktoré čakajú dieťa a nemôžu ho donosiť v prostredí, kde sa nachádzajú. (foto: Tomáš Hudcovič)

NOVINKY