Dom pokoja pre matky v núdzi v obci Lúka slávnostne otvorili

LÚKA 14. februára 2016 - V piatok 12. februára dopoludnia slávnostne otvorili dobročinný projekt pre matky v núdzi - Dom pokoja v obci Lúka medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi.

Katolícka jednota, pobočka Piešťany pri tejto príležitosti pozvala všetkých podporovateľov myšlienky Domu pokoja do Kostola Sedembolestnej Panny Márie v Lúke nad Váhom na ďakovnú svätú omšu, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Ďakovnou svätou omšou a slávnostným prestrihnutím pásky bol Dom pokoja oficiálne otvorený.
 
Projekt, ktorý sa začal ešte v roku 2004, realizovali zástupcovia Katolíckej jednoty len za pomoci svojich členov, dobrovoľníkov a ďalších dobrodincov. Dom pokoja v Lúke otvára náruč matkám, ktoré chcú na svet priviesť svoje dieťatko, no sú týrané alebo inak ohrozované. Potvrdzujú to i realizátori projektu na svojej webovej stránke: „Dokončené  dielo má  slúžiť  ženám,  ktoré čakajú dieťatko a nie je im umožnené ho donosiť v prostredí, v ktorom sa nachádzajú.“ V Dome pokoja nájde príbytok na preklenutie doby 6-12 mesiacov šesť takýchto tehotných žien. Dostanú tiež všestrannú pomoc po telesnej i duchovnej stránke, aby sa mohli vrátiť späť do rodiny i do spoločnosti.
 
Práce na projekte s citlivým sociálnym a morálnym problémom trvali viac ako desať rokov a Dom pokoja by realizátori nedokázali otvoriť bez pomoci dobrodincov a podporovateľov. Veľkú podporu preukázala iniciátorom tejto myšlienky rakúska organizácia Katholische Frauenbewegung Österreich (Kfb- Katolícka jednota žien Rakúska), ktorú zastupujú dve ženy - Helene Rennerová a Anna Rosenbergerová. „Ďalšia rakúska organizácia Österreichischer Bauorden posiela každý rok ľudí ochotných pomáhať a prispela už tiež približne 20-tisíc eurami, ktoré boli preinvestované na stavbe. Medzinárodná organizácia Bauorden zastrešuje pomoc dobrovoľníkov už 57 rokov a ročne pripraví 180 táborov. Prostredníctvom nej už pomáhalo viac ako 350-tisíc dobrovoľníkov. Niektorí z nich aj na stavbe Domu pokoja,“ uvádzajú zástupcovia piešťanskej Katolíckej jednoty.
 
Dary a pomoc pre toto dielo však prichádzali a prichádzajú aj zo Slovenska. „Obetaví ľudia, ktorí prácou i finančnou čiastkou neustále podporujú Dom pokoja, nadácia Prameň, dobrodinci cez 2% dane, mladí zo spevokolu Dona Bosca pravidelnými benefičnými koncertmi a predajom knihy Fatimské posolstvo a Božie milosrdenstvo,“ vymenúvajú organizátori svojich podporovateľov.
 
Prvá etapa prestavby objektu bola čiastočne ukončená v r. 2008. V rokoch 2009 – 2014 pokračovala výstavba druhej časti Domu pokoja za výdatnej finančnej pomoci priateľov a dobrodincov z Rakúska a Švajčiarska. V nedeľu 17. augusta 2014 podvečer novostavbu posvätil arcibiskup Ján Orosch. V piatok 12. februára 2016 bol Dom pokoja slávnostne otvorený ďakovnou svätou omšou a prestrihnutím pásky.
 
zdroj: www.pnky.sk/ www.dompokoja.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dom pokoja pre matky v núdzi v obci Lúka slávnostne otvorili

Dom pokoja v obci Lúka medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi slávnostne otvorili ďakovnou svätou omšou a prestrihnutím pásky. (zdroj foto: www.facebook.com)

NOVINKY