Dodávky trnavskej charity najazdili v roku 2020 za núdznymi 20-tisíc kilometrov

TRNAVA 29. decembra 2020 - Pandémia ovplyvnila takmer celý rok 2020. Napriek mimoriadnej situácii však privážali dve dodávky Trnavskej arcidiecéznej charity potravinovú a materiálnu pomoc ľuďom, ktorí sú na ňu odkázaní. Na území od Nového Mesta nad Váhom po Komárno najazdili dokopy 20-tisíc kilometrov.

Potraviny, elektrospotrebiče, nábytok a ďalšie veci potrebné do domácnosti, prináša trnavská charita ľuďom v núdzi. V roku 2020 poskytla potravinovú pomoc dokopy 456-krát, materiálne pomohla takmer stovke žiadateľov. Klientom vydala 15,5 ton trvanlivých potravín a drogérie a takmer 20 ton čerstvých potravín, ktoré jej v rámci partnerstva poskytuje spoločnosť Tesco. Dodávky s pomocou jazdili za klientmi v siedmych okresoch. Potravinovú a materiálnu pomoc priviezli niekoľkokrát aj do najjužnejšej slovenskej obce Patince pri Komárne, alebo do Novej Bošáce v okrese Nové Mesto nad Váhom. Trnavská charita však pomáhala aj za hranicami svojho územia, začiatkom roka 2020 priviezla pomoc rodine do okresu Zvolen.
 
Pandémia ovplyvnila aj sociálne služby charity a projekt Sieť pomoci nebol výnimkou. „Počas núdzového stavu sme pre pandemické obmedzenia museli niekoľko výjazdov za ľuďmi v núdzi úplne zastaviť,“ vysvetľuje Matej Polák z Trnavskej arcidiecéznej charity. „V sklade sme zas pocítili nedostatok potravín a drogérie, pretože boli zatvorené kostoly. Práve v nich veriaci raz do mesiaca tieto potreby pre núdznych zbierajú,“ dodáva Polák. Aj v čase pandémie sa však ukázalo, aké je dôležité, že ľudia dokážu spojiť svoje sily. V mnohých farnostiach v obciach a mestách vyzbierali napriek mimoriadnej situácii najmä v decembri veľké množstvo potravín a drogérie.
 
Aj dôsledkom pandémie poberalo v roku 2020 potravinovú a materiálnu pomoc od trnavskej charity 81 nových klientov. Mnohí z nich zostali bez práce alebo im zamestnávateľ skrátil úväzok a ocitli sa tak v núdzi. Charita im podala pomocnú ruku a poskytla oporu, kým sa opäť dokážu postaviť na nohy. Neoddeliteľnou súčasťou sociálnej služby Sieť pomoci sú darcovia. Za rok 2020 ponúkli charite stovky ľudí nábytok, elektrospotrebiče, kuchynské potreby či školské a zdravotnícke pomôcky. To, čo už darcovia nepotrebujú, tak uľahčilo život tým, ktorí by si tieto veci nemohli dovoliť. Celkom nové spotrebiče a nábytok mohla trnavská charita zakúpiť pre ľudí v núdzi vďaka podpore Nadácie EPH. Tá jej v roku 2020 na nákup týchto potrieb poskytla 10-tisíc eur.
 
TO ABU informovala Darina Kukuľová - Kvetanová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dodávky trnavskej charity najazdili v roku 2020 za núdznymi 20-tisíc kilometrov

Pani Oľga z Dunajskej Stredy vychováva zdravotne znevýhodneného vnuka. Rodine pomohla nová posteľ a koberec. (Foto: Archív TACH)

NOVINKY