Do Šaštína putovali aj maďarsky hovoriaci veriaci

TRNAVA/ŠAŠTÍN 4. mája 2014 - Vo štvrtok 1. mája sa z príležitosti Jubilejného roka Sedembolestnej Panny Márie konala v Národnej bazilike v Šaštíne púť veriacich maďarskej národnosti. Púte sa zúčastnili asi tri tisícky ľudí z diecéz, kde žijú veriaci hovoriaci maďarskou rečou.

S myšlienkou usporiadať spoločnú púť maďarsky hovoriacich veriacich na Slovensku prišiel trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý je v rámci Konferencie biskupov Slovenska poverený vedením Subkomisie pre katechizáciu veriacich maďarskej národnosti. V homílii svätej omše si zaspomínal aj na svoju bývalú farnosť Vyškovce nad Ipľom, kde sa nachádza kaplnka so sochou Bolestnej Panny Márie. Ak si pútnici chcú sochu pozrieť, môžu ju uvidieť cez malé dvierka, ale k tomu si treba kľaknúť. "Je to krásny symbol," povedal arcibiskup a dodal: "K Panne Márii sa patrí priblížiť kľačiačky, čiže v modlitbe." Spolu s ním koncelebroval pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko a 68 kňazov  z rôznych kútov Slovenska. Počas dopoludnia sa pútnici modlili rozjímavý ruženec, kým 17 kňazov im slúžilo vysluhovaním sviatosti pokánia.
 
Popoludní biskupský vikár Nitrianskej diecézy Zoltán Ďurčo vo svojej katechéze hovoril o pamätnej púti z Nových Zámkov, na čele ktorej stál vtedajší dekan, národovec a spisovateľ Anton Bernolák. Časť mesta vtedy zničil požiar. Bernolák na čele veľkého zástupu svojich farníkov putoval na znak pokánia k Sedembolestnej Panne Márii do Šaštína, kde dali prísľub, že si obyvatelia mesta každoročne vykonajú takúto púť.
Šéfredaktor katolíckeho týždenníka Remény György Herdics vo svojej katechéze spomenul, že i keď Mária bola Bolestnou matkou, bola zároveň aj ženou nádeje. Svoju katechézu o Bolestnej Márii predniesol i košický biskupský vikár Zoltán Pásztor.
 
Púť zakončili slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. „Možno kázeň aj vidieť?“ - spýtal sa na začiatku homílie. Biskup - cirkevný historik potom pútavo rozprával o šaštínskej soche Panny Márie a o kompozícii hlavného oltára, ktorý dala zhotoviť Mária Terézia. Celú slávnosť sprevádzal spevom a hrou na organe György Záreczký, bývalý šaštínsky organista, otec štyroch detí.
 
Ladislav Tóth
 
facebook sharing button Zdieľaj
Do Šaštína putovali aj maďarsky hovoriaci veriaci

Pohľad zvrchu šaštínskej baziliky na slávnostný liturgický sprievod pred začiatkom svätej omše. (foto: Ľudmila Machová a Angelika Mészárosová)

NOVINKY