Dnes v Trnave odhalili Pamätník nenarodeným ako miesto zmierenia

TRNAVA 27. decembra 2022 - Na sviatok sv. Jána, apoštola, v utorok 27. decembra, odhalili na cintoríne na Kamennej ceste v Trnave pamätník nenarodeným deťom, za ktorým stojí iniciatíva občianskeho združenia Naše mesTTo.

Za účasti Zuzany Čačkovej, jednej z iniciátorov stavby pamätníka, Rastislava Mráza, podpredsedu TSSK a člena prípravného tímu, primátora mesta Trnava Petra Bročku, ako aj zástupcov Trnavskej arcidiecézy - generálnych vikárov Mons. Petra Šimka a Mons. Róberta Kissa - a iných prítomných kňazov či veriacich, bol odhalený a požehnaný pamätník nenarodeným deťom. Bude slúžiť ako pomník, pri ktorom budú môcť užialení rodičia pochovať svoje nenarodené deti. Bude však pripomínať i tie deti, ktorým nebolo dovolené narodiť sa.
 
Podobu „vdýchol“ pamätníku architekt Martin Remenár, podporu pri výstavbe pocítili organizátori z mnohých strán, ale aj zo strany Trnavskej arcidiecézy, osobne od trnavského arcibiskupa Jána Oroscha a biskupského vikára pre nemocničnú duchovnú službu vdp. Rudolfa Kopinca. K výstavbe pomníka pomohli aj dva benefičné koncerty. Oba získali finančné prostriedky, ktoré pomohli k realizácii tohto pietneho miesta. Na slávnostnom odhalení bola spomínaná konkrétne Sima Magušinová či iní umelci, ktorí svoj honorár venovali na dokončenie tohto diela.
 
Pamätník bol postavený po troch rokoch práce. Zobrazuje plačúcich rodičov, ktorí sa symbolicky stretnú so svojim dieťaťom, prichádzajúcim z neba a vytvoreným z priehľadného materiálu. Podľa organizátorov stavby má byť symbolom zmierenia a prijatia. V príhovore pred požehnaním pomníka generálny vikár Peter Šimko povedal: „Toto miesto je potrebné, aby všetko (pozn. red. emócie), čo si predovšetkým žena, ale aj obaja rodičia, nosia v sebe po strate dieťatka, mohlo ísť von. Tu na cintoríne si uvedomujeme, ako sme k sebe blízko aj živí, aj tí, čo už tu nie sú. Kríž, na ktorom je umiestnená socha pomníka, symbolizuje, že veľa veciam nerozumieme, tak ako apoštoli - ale práve v Ježišovom kríži nájdeme prijatie situácie.“
 
V polkruhu za pamätníkom sú vytvorené nielen hrobové miesta pre tieto deti, ale aj vztýčené palisády. Na tie chcú iniciátori pamätníka umiestňovať mená detí, ktoré sa nenarodili. Na záver podujatia generálny vikár poďakoval nielen iniciátorom stavby pamätníka, ale aj všetkým rodičom, ktorí každý deň bojujú za život tým, že prijímajú svoje deti ako Boží dar.
 
TO ABU informovala Mária Kohutiarová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dnes v Trnave odhalili Pamätník nenarodeným ako miesto zmierenia

Pamätník nenarodeným deťom na cintoríne Kamenná cesta v Trnave požehnal Mons. Peter Šimko, generálny vikár Trnavskej arcidiecézy. (Foto: Dušan Kolenčík a Michal Lipovský)

NOVINKY