Čo priniesol uplynulý mimoriadny Svätý rok milosrdenstva?

TRNAVA 14. novembra 2016 - Nedeľa 13. novembra 2016 bola pre Trnavskú arcidiecézu mimoriadnym dňom. Už tradične začína v tento deň Trnavská novéna v Bazilike sv. Mikuláša. A podľa želania Svätého Otca Františka sa v tento deň uzatváral aj mimoriadny Svätý rok milosrdenstva v partikulárnych cirkvách po celom svete. Preto po skončení úvodnej svätej omše Trnavskej novény 2016 v Bazilike sv. Mikuláša putovali veriaci so sviecami v rukách do Katedrály sv. Jána Krstiteľa, kde trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch ďakovnou pobožnosťou ukončil tento, pred rokom vyhlásený a otvorený, mimoriadny Svätý rok milosrdenstva. V ten istý deň ukončili jubilejný rok biskupskí delegáti aj vo farnostiach Komárno a Nové Mesto nad Váhom.

Svätý Otec František napísal v bule "Misericordiae Vultus", ktorou sa vyhlasuje mimoriadny Svätý rok milosrdenstva, že je jeho vrúcnym želaním, „aby sa kresťanský ľud počas tohto jubilea zamýšľal nad telesnými a duchovnými skutkami milosrdenstva. Takto sa prebudí naše svedomie, ktoré je voči dráme chudoby akoby otupené, a čoraz hlbšie prenikneme do srdca evanjelia, kde sú Božím milosrdenstvom uprednostňovaní chudobní. Ježiš nám v kázni predstavuje skutky milosrdenstva, aby sme spoznali, či žijeme alebo nežijeme ako jeho učeníci. Znovu objavme skutky telesného milosrdenstva: dávať jesť hladným, dávať piť smädným, odievať nahých, prichýliť pocestných, navštevovať chorých, poskytovať pomoc väzňom, pochovávať mŕtvych. A nezabúdajme ani na skutky duchovného milosrdenstva: dobre radiť pochybujúcim, poúčať nevedomých, napomínať hriešnikov, tešiť zarmútených, trpezlivo znášať krivdu, odpúšťať ubližujúcim, modliť sa za živých a mŕtvych.“ (MV, 15)
 
Uplynulý jubilejný rok bol teda i pre všetkých veriacich Trnavskej arcidiecézy vzácnym časom milosrdenstva, obrátenia a duchovného požehnania, za ktorý je potrebné vzdávať vďaky Bohu. Výnimočným momentom počas jubilejného roka bola určite prítomnosť relikvií svätej Terézie od Dieťaťa Ježiša v sobotu 23. januára 2016 v trnavskej katedrále. V ten deň sa úplne neočakávane Katedrálou sv. Jána Krstiteľa doslova premleli tisícky zbožných veriacich, ktorí sa radovali z jej prítomnosti a plnými dúškami vdychovali vôňu ruží, keď nimi zasýpali relikviár.
 
Osobitne v Pôstnom období bola veriacim ponúknutá milosť pokánia, do ktorej sa na výzvu a v spojení so Svätým Otcom zapojili spolu so svojimi kňazmi kajúcou pobožnosťou a eucharistickou adoráciou "24 hodín pre Pána" v celej arcidiecéze. Takisto sa schádzali v trnavskej katedrále každý štvrtok Pôstneho obdobia na modlitbe vešpier, ktorú moderovali rôzne rehoľné spoločenstvá z Trnavy. Trnavský arcibiskup Ján Orosch túto modlitbu obohatil vždy svojou krátkou homíliou.
 
Rovnako významnou duchovnou aktivitou boli púte dekanátov a spoločenstiev každú prvú sobotu v mesiaci do Baziliky sv. Mikuláša  a Katedrály sv. Jána Krstiteľa. Každý mesiac organizoval púť iný dekanát, prípadne spoločenstvá. Výnimočnou príležitosťou k prežívaniu času milosti a obrátenia bolo dennodenné vysluhovanie sviatosti zmierenia vo všetkých troch chrámoch s otvorenou Bránou milosrdenstva v Trnave, Komárne a Novom Meste nad Váhom. Do týchto chrámov chodili obetavo vysluhovať sviatosť zmierenia diecézni a rehoľní kňazi z dekanátov v blízkosti týchto troch miest. Možnosť prijať takto prístupnú sviatosť zmierenia za celý rok využili stovky až tisícky veriacich.
 
Vrcholom prežívania mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva v Trnavskej partikulárnej cirkvi bola spoločná púť Trnavskej arcidiecézy do Svätyne Božieho milosrdenstva v poľskom Krakove. V sobotu 9. júla 2016 sa Svätyňa Božieho milosrdenstva v Krakove - Lagiewniky stala na jeden deň akoby centrom Trnavskej arcidiecézy. Tematicky sa skutkom telesného a duchovného milosrdenstva venuje i tohtoročná Trnavská novéna. Je to teda v závere jubilejného roka ešte jedna príležitosť pre veriacich Trnavskej arcidiecézy, aby podľa Ježišovej kázne, kde predstavil skutky milosrdenstva, spoznali, či žijú alebo nežijú ako jeho učeníci.
 
Mimoriadny Svätý rok milosrdenstva sa teda skončil. Svätý Otec František nám však pripomína, aby sme aj po jeho skončení boli poznačení milosrdenstvom. Aby sme išli v ústrety každému človeku prinášajúc mu Božiu dobrotu a nežnosť. Nezabudnime na to.
 
Autor: Dušan Kolenčík
 
facebook sharing button Zdieľaj
Čo priniesol uplynulý mimoriadny Svätý rok milosrdenstva?

Po skončení úvodnej svätej omše Trnavskej novény 2016 v Bazilike sv. Mikuláša putovali veriaci so sviecami v rukách do Katedrály sv. Jána Krstiteľa, kde trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch ďakovnou pobožnosťou ukončil mimoriadny Svätý rok milosrdenstva. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY