Charitou novootvorené Centrum podpory požehnal arcibiskup Ján Orosch

TRNAVA 28. júna 2022 - Centrum podpory otvorili pre ľudí z Ukrajiny v utorok 28. júna v Trnave. Patrí do siete 25 centier, ktoré Slovenská katolícka charita (SKCH) dala utečencom na Slovensku k dispozícii s ponukou pomoci v každodenných situáciách. Zamestnanci charity pomôžu ľuďom, ktorí odišli pred vojnou z Ukrajiny, zorientovať sa v cudzom prostredí, komunikovať s úradmi, nájsť si prácu alebo umiestniť deti do slovenských škôl.

Centrum podpory v Trnave, otvorené Trnavskou arcidiecéznou charitou, slávnostne otvorili v utorok 28. júna, požehnal ho trnavský arcibiskup Ján Orosch. Centrum sídli na Františkánskej ulici 3, priestory poskytlo bezplatne mesto Trnava. Otvorené je počas pracovných dní od 9. do 15. hodiny. V prvých troch týždňoch fungovania v centre vyriešili viac ako osemdesiat žiadostí o pomoc.
 
Podľa riaditeľa Trnavskej arcidiecéznej charity (TACH) a generálneho sekretára SKCH Miroslava Dzurecha zatiaľ počítajú s ich fungovaním jeden rok. Ako informoval, projekt je podporený medzinárodnou sieťou národných charít Caritas Internationalis, ktoré Slovensku poskytli prostriedky v objeme viac ako 2,5 milióna eur. Po uplynutí roka bude SKCH hľadať ďalšie možnosti udržateľnosti. „Predpokladáme, že už počas roka, a následne sa centrá preklopia do pomoci všetkým núdznym ľuďom,“ uviedol.
 
Zamestnanci TACH asistujú odídencom pri potrebe zorientovať sa v cudzom prostredí, komunikovať s úradmi, nájsť prácu či umiestniť deti do slovenských škôl. Najzásadnejšie je však ubytovanie, o ktoré mnohí v týchto dňoch prichádzajú. „Denne komunikujeme s úradmi, ubytovateľmi, zamestnávateľmi, ako aj s ďalšími pomáhajúcimi organizáciami. Vďaka skladu solidarity, ktorý TACH prevádzkuje, dokážeme týmto ľuďom vydávať aj potravinovú a materiálnu pomoc,“ povedal koordinátor centra Lukáš Cerovský.
 
Jednou z prvých klientok bola aj Ivana, ktorá prišla do Trnavy so svojou dcérou a ďalšou rodinou. Dostala pomoc, ktorú potrebovala, s pomocou si našli ubytovanie a teraz už patrí k tímu centra. Snaží sa svojím dielom prispieť k pomoci rodákom. V centre pôsobí aj Maxim, ktorý v Trnave pracoval už štyri roky pred vypuknutím vojny. „Teraz pomáham v centre, mojou úlohou je pôsobiť ako mediátor. Osožná mi je znalosť slovenčiny, viem, ako fungujú inštitúcie, kde čo je, aké doklady kde potrebujú a podobne,“ uviedol na otvorení centra. Neposlednou je podľa neho duchovná podpora utečencov, ktorú veľmi potrebujú.
 
Ženy s deťmi využívajú služby centra najčastejšie, a aj preto pripravuje TACH ďalšie aktivity, ktorými im chce pomôcť pri integrácii. „Počas leta chceme pre deti organizovať tábory a výlety. Veľmi potrebné sú tiež kurzy slovenského jazyka, aktuálne by ich využilo 50 žien a 25 detí,“ uviedla sociálna pracovníčka Lenka Peřinová.
 
Zdroj: tkkbs.sk/TASR
 
facebook sharing button Zdieľaj
Charitou novootvorené Centrum podpory požehnal arcibiskup Ján Orosch

Hostia počas otvorenia Centra podpory na Františkánskej ulici 3 v Trnave, ktoré požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Počas otvorenia Centra podpory s Ukrajincami aj diskutoval. (Foto: Darina Kukuľová - Kvetanová)

NOVINKY