Časopis .týždeň sa musí ospravedlniť arcibiskupovi Sokolovi za napísané klamstvá

BRATISLAVA 16. septembra 2020 - V roku 2009 napísal časopis .týždeň sériu článkov, v ktorých uviedol veľa lživých informácií o otcovi arcibiskupovi Jánovi Sokolovi, ktorý je v súčasnosti už emeritným trnavským arcibiskupom. Najmä ho obviňovali, že údajne previedol neskutočnú sumu cirkevných peňazí na účet akéhosi pána Náhlika, bývalého agenta Štátnej bezpečnosti. Konečne, po jedenástich rokoch, bol ukončený jeden brutálny útok na Katolícku cirkev. Z rozhodnutia Okresného súdu v Trnave o súdnom zmierení sa časopis .týždeň musí ospravedlniť arcibiskupovi Sokolovi.

Po uverejnení série článkov, v ktorých časopis .týždeň uviedol veľa lživých informácií o otcovi arcibiskupovi Jánovi Sokolovi, si spravodlivosť žiadala jeho ráznu odpoveď. Následne, otec arcibiskup Sokol, v zastúpení advokátskou kanceláriou ULC Čarnogurský, podal žalobu voči časopisu .týždeň z titulu ochrany osobnosti. Útok v časopise .týždeň bol koncipovaný tak, aby očiernil nielen arcibiskupa, ale celú Katolícku cirkev. Ak by nebola žaloba podaná, mohlo by sa náhodnému čitateľovi zdať, že informácie v .týždni sú pravdivé.
 
Súdny proces sa ťahal veľa rokov
 
Súdny proces sa ťahal veľa rokov, rozhodoval Okresný súd Trnava, Krajský súd Trnava, Najvyšší súd SR a nakoniec Ústavný súd. Ten zrušil rozsudok, ktorým súdy zamietli žalobu otca arcibiskupa Sokola a konanie sa vrátilo na začiatok, na Okresný súd Trnava. Ústavný súd skonštatoval, že hanobiace tvrdenie časopisu .týždeň nebolo vydavateľom časopisu nikdy preukázané.
 
Otec arcibiskup sa rozhodol akceptovať návrh na súdny zmier
 
Vzhľadom na skutočnosť, že otec arcibiskup dovŕši tento rok vek 87 rokov, rozhodol sa akceptovať návrh na súdny zmier, na základe ktorého sa časopis .týždeň musí ospravedlniť otcovi arcibiskupovi Sokolovi za nepravdivé informácie, ktoré o ňom uverejnil pred jedenástimi rokmi. Otec arcibiskup sa pritom vzdal náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch, ktorú by aj tak venoval na dobročinné účely. Pokiaľ by nebol uzavretý súdny zmier, konanie by sa ťahalo ešte asi veľa ďalších rokov.
 
Ospravedlnenie
 
Následne Okresný súd Trnava schválil súdny zmier, na základe ktorého musí časopis .týždeň uverejniť nasledovné ospravedlnenie: „Vydavateľ časopisu .týždeň, spoločnosť W PRESS a.s. sa ospravedlňuje Mons. Jánovi Sokolovi za zverejnenie nepravdivých informácií v čísle 21/2009 časopisu .týždeň zo dňa 25. 5. 2009, podľa ktorých Mons. Ján Sokol v roku 1998 previedol 500.000.000,00 Sk na účet bývalého agenta ŠTB Štefana Náhlika, ako aj to, že spomenutých 500.000.000,00 Sk malo pochádzať z predaja cirkevných pozemkov na Zlatých pieskoch a niektorých ďalších pozemkov. Tieto informácie boli nepravdivé a ich pravdivosť nebola preukázaná.“
 
Kresťanská viera poskytuje ľuďom pokoj, nádej a silu, dokáže tvoriť zázraky. V Evanjeliu je napísané, že pekelné brány cirkev nepremôžu. Hoci snaha sa im uprieť nedá.
 
TO ABU informoval JUDr. Mag. Ján Čarnogurský
 
facebook sharing button Zdieľaj
Časopis .týždeň sa musí ospravedlniť arcibiskupovi Sokolovi za napísané klamstvá

Na ilustračnej snímke je emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol počas slávnostnej svätej omše, pri ktorej bola inštalovaná relikvia bl. Karola Habsburského v kúpeľnej Kaplnke Božského Srdca Ježišovho v Piešťanoch. (Zdroj foto: TASR-Martin Palkovič)

NOVINKY