Brány milosrdenstva sa otvoria aj v Trnavskej arcidiecéze

TRNAVA 1. decembra 2015 - Trnavská arcidiecéza, tak ako všetky diecézy vo svete, sa pripravuje na otvorenie mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva, ktorý sa začína už 8. decembra 2015. Prinášame vám dôležité informácie o tejto príprave.

Svätý Otec v osobitnej túžbe ohlasovať Božie milosrdenstvo svetu oficiálne a slávnostne ohlásil mimoriadny Svätý rok milosrdenstva prečítaním a zverejnením buly Misericordiae vultus v Nedeľu Božieho milosrdenstva.
 
Jeho slávenie sa oficiálne začne otvorením Svätej brány na Chráme svätého Petra v Ríme 8. decembra 2015 na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie a nakoniec sa zavŕši 20. novembra 2016, v nedeľu Nášho Pána Ježiša Krista, Kráľa vesmíru a živej tváre Otcovho milosrdenstva.
 
Milosrdní ako Otec - motto Svätého roka je inšpirované citátom z Lukášovho evanjelia (Lk 6,36), ktoré má všetkých inšpirovať, aby milosrdenstvo tlmočili svojimi gestami i jazykom, aby tak preniklo do ľudských sŕdc.
 
BRÁNA MILOSRDENSTVA        
 
Pápež František vo veľkej túžbe, aby bol dotyk milosrdenstva bezprostrednejší pre všetkých bez rozdielu, žiada vo svojom vyhlásení otvoriť Bránu milosrdenstva, ktorá je symbolom Krista ako jedinej brány a cesty spásy, na všetkých katedrálach partikulárnych cirkví alebo i na iných osobitne významných kostoloch, určených biskupom.
 
V Trnavskej arcidiecéze sa tak udeje v týchto chrámoch:
Katedrála svätého Jána Krstiteľa v Trnave
12. decembra 2015 o 17.30 h. – otvorenie trnavským arcibiskupom Mons. J. Oroschom
Farský kostol Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom
13. decembra 2015 o 09.00 h. – otvorenie delegátom
Farský kostol svätého Ondreja, apoštola v Komárne
13. decembra 2015 o 09.00 h. – otvorenie delegátom
 
CESTA PÚTNIKA
 
Osobitným znakom Svätého roka je putovanie, pretože je obrazom cesty, ktorú každý človek uskutočňuje svojím životom. Táto púť je zároveň symbolom, že aj milosrdenstvo je cieľom, ktoré si vyžaduje námahu a obetu. Preto nám Svätý Otec pripomína, že púť je pre nás pozvaním k obráteniu: prostredníctvom svätej brány sa dáme objať Božím milosrdenstvom a zaviažeme sa, že budeme milosrdní voči druhým. Pán Ježiš naznačuje etapy tejto púte (porov. Lk 6, 37-38):
- nesúdiť a neodsudzovať,
- chápať dobro v každom človeku,
- odpúšťať – odpustenie je nástroj, ktorý sme dostali do svojich krehkých rúk, aby sme dosiahli pokoj srdca,
- dávať.
 
Na určených miestach milostivých chrámov sa preto bude dať vykonať krátka púť:
  • Do Katedrály svätého Jána Krstiteľa v Trnave vedie Cesta pútnika z Baziliky sv. Mikuláša  cez – Michalskú ulicu, Horné Bašty a Jerichovu.
  • Do Farského kostola Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom sa bude putovať od Mariánskeho stĺpu z Námestia slobody.
  • Farský kostol svätého Ondreja, apoštola v Komárne bude spojený pútnou cestou od Kostola sv. Rozálie.
 
MISIONÁRI MILOSRDENSTVA
 
V rovnakej túžbe Svätý Otec vyšle Misionárov milosrdenstva. Budú to kňazi odporučení svojím ordinárom, ktorých svätý Otec na Popolcovú stredu pošle a dá im moc odpúšťať aj hriechy inak vyhradené len pre Apoštolskú stolicu, aby sa tak ešte zvýraznila šírka ich poverenia.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Brány milosrdenstva sa otvoria aj v Trnavskej arcidiecéze

Pápež František vo veľkej túžbe, aby bol dotyk milosrdenstva bezprostrednejší pre všetkých bez rozdielu, žiada vo svojom vyhlásení otvoriť Bránu milosrdenstva, ktorá je symbolom Krista ako jedinej brány a cesty spásy, na všetkých katedrálach partikulárnych cirkví alebo i na iných osobitne významných kostoloch, určených biskupom. (foto: Dano Miština)

NOVINKY