Biskupi na "štedrej večeri" v kňazskom seminári

Trnavský apoštolský administrátor Mons. Ján Orosch so sprievodom zavítal v stredu 12. decembra vo večerných hodinách do Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, aby sa zúčastnil na vianočnom večierku s kandidátmi kňazstva za Bratislavskú a Trnavskú arcidiecézu, pretože o pár hodín odchádzajú na duchovné cvičenia pred Vianocami.

Na vianočnom večierku si k spoločnému slávnostnému stolu so seminaristami sadli aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský s pomocným biskupom Jozefom Haľkom, predstavenými seminára a profesormi z Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty. Nádych z vianočnej atmosféry bol dopriaty aj rehoľným sestrám premonštrátkam, ktoré sa o kandidátov kňazstva starajú počas celého roka.
 
Počas večere sa prítomným prihovoril biskup Orosch, pričom si zaspomínal i na svoje študentské časy. Za najkrajšie prežité Vianoce označil tie, počas ktorých museli seminaristi za socializmu všetci zostať v seminári kvôli predchádzajúcemu protestu proti Pacem in terris.
 
Po skončení stolovania sa všetci prítomní presunuli do auly bohosloveckej fakulty, kde si mohli pozrieť premiéru hraného filmu "6743", na ktorom pracovali bohoslovci Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave počas uplynulých takmer dvoch rokov. Film rozpráva o pomocnom trnavskom biskupovi Buzalkovi, ktorý si veľmi veľa vytrpel počas druhej svetovej vojny od predstaviteľov nemeckého národného socializmu ako aj od predstaviteľov totalitného režimu v Československej socialistickej republike. V súčasnosti prebieha proces jeho blahorečenia.
 
Po zhliadnutí filmu, ktorý má obrovskú hodnotu napriek tomu, že ho vyrábali neprofesionáli v kinematografii, sa prítomným prihovorili arcibiskup Stanislav Zvolenský, biskup Ján Orosch, dekan bohosloveckej fakulty Marián Šuráb a rektor kňazského seminára Daniel Ižold. Pozitívne naladenými príhovormi na adresu tohto filmového diela bohoslovcov vianočný večierok ukončili.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Biskupi na "štedrej večeri" v kňazskom seminári

Trnavský apoštolský administrátor počas príhovoru na vianočnom večierku

NOVINKY