Bielonedeľná púť na Katarínku po dvoch rokoch prilákala stovky pútnikov

DECHTICE 26. apríla 2022 - V nedeľu 24. apríla sa konala už tradičná Bielonedeľná púť k zrúcaninám kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.

Púť sa začala na železničnej stanici Buková, odkiaľ viac ako 110 pútnikov putovalo spoločne za spevu a viacerých zamyslení na Katarínku. Priamo na Katarínke sa k nim pripojili mnohí ďalší a spolu ich bolo viac ako 300. Putovali všetky vekové kategórie od detí až po starších ľudí a taktiež všetky stavy, od kňazov a rehoľných sestier, až po laikov.
 
Po príchode pútnikov na Katarínku sa všetkým prítomným prihovoril Peter Herceg (predseda OZ Katarínka) a okrem iného pripomenul, že po dvojročnej prestávke sa odohral 20. ročník tejto novoobnovenej tradície, ktorá pochádza ešte zo 17. storočia. Nasledovala svätá omša priamo v zrúcanine kostola, ktorej predsedal Branislav Popelka spolu s ďalšími kňazmi. Omšu sprevádzal spevom aj tradičný zbor Katarínkovcov, ktorý vždy prekvapí množstvom nástrojov a ich jedinečným zvukom.
 
Po skončení svätej omše vládla na Katarínke uvoľnená atmosféra. Mnohé rodiny s deťmi sa vybrali opekať. Bol tiež priestor sa porozprávať a aj spoznať históriu a tajomstvá Katarínky. Sprievodcovia sprevádzali turistov v okolí kostola a kláštora, tiež sa im podarilo urobiť 6 výstupov na vežu kostola aj s vyhliadkou, čím sa oficiálne na Katarínke začala turistická sezóna. Viac informácii o sprevádzaní a dostupnosti veže, môžete nájsť na stránke www.katarinka.sk.
 
Hoci počasie najprv vyzeralo nepriaznivo, napokon sme sa dažďu vyhli a všetci sme vďační za tento čas na mieste plnom pokoja a dobra. Tešíme sa na ďalší ročník tejto púte.
 
Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.
 
TO ABU informovalo občianske združenie Katarínka
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
Bielonedeľná púť na Katarínku po dvoch rokoch prilákala stovky pútnikov

Nasledovala svätá omša priamo v zrúcanine kostola, ktorej predsedal Branislav Popelka spolu s ďalšími kňazmi. Omšu sprevádzal spevom aj tradičný zbor Katarínkovcov, ktorý vždy prekvapí množstvom nástrojov a ich jedinečným zvukom. (Foto: Sofia Šuranská)

NOVINKY