Arcibiskup udelil ministérium akolytátu šiestim bohoslovcom

BRATISLAVA/TRNAVA 16. apríla 2015 - V stredu 15. apríla v kaplnke Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave slávili svätú omšu, pri ktorej trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch udelil ministérium akolytátu šiestim bohoslovcom 4. ročníka. Medzi nimi boli Lukáš Blažo a Ladislav Mišura, ktorí študujú za Trnavskú arcidiecézu a ostatní štyria - Matej Balázsi, Andrej Bošňák, Metod Rehorčík a Štefan Smetana - za Bratislavskú arcidiecézu.

V Kňazskom seminári sv. Cyrila a Metoda sa ministéria zvyčajne udeľujú ešte v Pôstnom období pred odchodom na veľkonočné prázdniny, ale v tomto roku slávnosť presunuli na obdobie veľkonočné, čo ešte viac umocnilo slávnostnú atmosféru svätej omše.
V homílii trnavský arcibiskup kandidátov akolytátu povzbudil k úcte k Eucharistii, ktorú budú z poverenia Cirkvi brať do rúk, aby ju prinášali chorým a nevládnym, a vyzval ich k odvahe v ich službe. Po homílii nasledovala modlitba, po ktorej kandidáti jednotlivo pristupovali k arcibiskupovi Oroschovi a kľačiac pred ním prijali z jeho rúk obetnú misku s hostiami. S rozdávaním svätého prijímania a čistením posvätných nádob pri svätej omši pomáhali už noví akolyti.
 
Po svätej omši slávnosť pokračovala spoločnou večerou v jedálni kňazského seminára, pri ktorej trnavský arcibiskup Ján Orosch odovzdal novým akolytom dekréty o ich ustanovení do služby a knihu na pamiatku.
 
informoval Ladislav Mišura
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup udelil ministérium akolytátu šiestim bohoslovcom

Po slávnostnej svätej omši nasledoval krátky fototermín novoustanovených akolytov s trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom. (foto: Ladislav Sebö)

NOVINKY