Arcibiskup požehnal zreštaurovaný bočný oltár vo "sv. Helenke"

TRNAVA 23. augusta 2015 - V nedeľu 23. augusta dopoludnia požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch zreštaurovaný bočný oltár v južnej kaplnke gotického Kostola sv. Heleny v Trnave.

Za hojnej účasti miništratov sa na slávnosti zúčastnili aj veriaci Gréckokatolíckej cirkvi na čele s duchovným správcom farnosti Františkom Fedorišinom. Slávnosť obohatili svojou prítomnosťou aj väzenský dekan Gabriel Dzvoňár a assessori Arcibiskupského úradu v Trnave Milan Červeňanský, Dušan Kolenčík a Ján Vido.
 
"Sv. Helenka", perla trnavských kostolov, je najstarším kostolom mesta. Tento gotický kostol pochádza zo 14. storočia. V 17. storočí kostol barokovo upravili a bol súčasťou areálu stredovekého špitála prestavaného v klasicistickom štýle. V strede zreštaurovaného bočného oltára je socha Muž bolesti (Vir Dolorum - Bolestný Kristus) z obdobia okolo roku 1700 po Kristovi a po stranách sú neskorogotické oltárne krídla z obdobia okolo roku 1500 po Kristovi.
 
Na záchrane oltára sa podieľalo aj Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky prostredníctvom programu obnovy kultúrneho dedičstva "Obnovme si svoj dom". Reštauračné práce trvali spolu štyri roky. Veľká vďaka patrí aj riaditeľke Krajského pamiatkového úradu Gabriele Kvetanovej, vedúcej Oblastného reštaurátorského ateliéru v Bratislave Zuzane Tahy, a všetkým kňazom i veriacim, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na obnove vzácnej pamiatky.
 
TO ABU informoval Róbert Kiss
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup požehnal zreštaurovaný bočný oltár vo "sv. Helenke"

Zreštaurovaný bočný oltár v južnej kaplnke gotického Kostola sv. Heleny v Trnave požehnal v nedeľu 23. augusta trnavský arcibiskup Ján Orosch. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY