Arcibiskup Orosch vydal usmernenia kňazom k pandemickej situácii

TRNAVA 16. septembra 2020 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch sa v utorok 15. septembra obrátil na svojich kňazov s prosbou o uvedenie usmernení vedenia Trnavskej arcidiecézy ohľadne pandemickej situácie do praxe na území Trnavskej partikulárnej cirkvi.

V prvom usmernení sa arcibiskup Ján Orosch obrátil na farárov a farských administrátorov tých farností, kde sa bude v tomto jesennom období vysluhovať sviatosť birmovania, aby kvôli potrebnej bezpečnosti pri vysluhovaní tejto sviatosti kresťanskej dospelosti, podľa daných možností, pripravili aj alternatívu svätej omše a celej slávnosti na voľnom priestranstve mimo kostola. Svätá omša a celá slávnosť sa môže konať v parku alebo inom priestore pred kostolom, či na priľahlom školskom dvore a podobne.
 
V druhom usmernení oznámil kňazom, že vedenie Trnavskej arcidiecézy prijalo opatrenie, z ktorého vyplýva, že až do konca roka 2020 sa rušia kňazské rekolekcie v jednotlivých dekanátoch Trnavskej arcidiecézy. Týmto spôsobom sa zabráni tomu, aby sa po prípadnom kontakte kňazov s kňazom COVID-19 pozitívnym nedostal celý dekanát do karantény. Zároveň odporučil všetkým kňazom, aby si v tomto ťažkom období nahradili kňazské rekolekcie osobnou lektúrou vhodnej duchovnej literatúry a skriptúrou Svätého písma.
 
Tiež poprosil kňazov, aby sa v tomto vážnom období snažili uprednostňovať duchovné potreby Božieho ľudu, ktorý im bol z Božej vôle zverený, pred osobnými záujmami, či želaniami. „Vieme, že úctivo odmietnuť pozvanie na svadbu, či iné slávnostné udalosti Vašich priateľov, duchovných detí, či vzdialenej rodiny nebýva ľahké, keďže sú to však rizikové miesta, čo sa týka možnosti nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, veľmi pekne Vás prosíme, ak je to čo len trochu možné, aby ste v tomto vážnom období dokázali priniesť túto osobnú obetu pre dobro Kristovej svätej cirkvi,“ napísal svojim kňazom, prostredníctvom kancelára arcibiskupskej kúrie, trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch vydal usmernenia kňazom k pandemickej situácii

Ilustračná snímka. (Zdroj foto: dshs.texas.gov)

NOVINKY