Arcibiskup Orosch umyl nohy dvanástim zo spoločenstva

TRNAVA 18. apríla 2014 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch celebroval v Katedrále sv. Jána Krstiteľa svätú omšu na pamiatku Pánovej večere na Zelený štvrtok 17. apríla večer.

Spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom koncelebrovali večernú svätú omšu kňazi arcibiskupskej kúrie, za prítomnosti emeritného arcibiskupa Jána Sokola. Po úvodnom pozdrave hlavného celebranta zaviazali v katedrálnom spoločenstve zvony počas spevu oslavnej piesne "Sláva Bohu na výsostiach". Zvony budú odmlčané až do Veľkonočnej vigílie.
 
"Kňazi dostali od Boha veľkú moc, skrze ktorú môžu premieňať chlieb a víno na telo a krv Ježiša Krista. Takú moc ako kňazi nemajú ani anjeli, ale i napriek tomu zostávajú ľuďmi so svojimi charakterovými vlastnosťami, ktoré si do kňazstva priniesli tak, ako mnohí z vás do manželského spolužitia. Preto potrebujú vaše modlitby, aby sa zdokonaľovali vo svojom živote, ktorý zasvätili Bohu," povzbudzoval veriacich k modlitbe za kňazov emeritný arcibiskup Ján Sokol vo svojej homílii, ktorú pri tejto príležitosti predniesol.
Pri vysvetľovaní Sviatosti oltárnej, ustanovenia kňazstva a Pánovho príkazu lásky, ktoré sa pripomínajú vo večernej svätej omši na pamiatku Pánovej večere, apeloval na prítomných, aby si nenechali vziať hlbokú vieru v skutočnú prítomnosť Ježiša Krista pod spôsobmi chleba a vína. "Iba skutočná viera v túto Ježišovu prítomnosť a neustále časté posilňovanie sa týmto anjelským pokrmom nám môžu pomôcť chrániť sa pred hrozbami, ktoré sa šíria celým naším európskym kontinentom."
 
"Pán Ježiš vstal od večere, nalial vody do umývadla a začal učeníkom umývať nohy, aby im dal príklad," spieval katedrálny zbor počas chvíle, ktorá bola nabitá hlbokou pokorou. V tejto chvíli vstal z katedry trnavského arcibiskupa Ján Orosch, vyzliekol si vrchné rúcho, prepásal si zásteru a na znak Ježišovej pokory umyl nohy dvanástim mužom, patriacim do katedrálneho spoločenstva veriacich.
 
Svätú omšu ukončili prenesením Sviatosti oltárnej do bočnej kaplnky katedrálneho chrámu a odhalením všetkých jeho oltárov. Viacerí ľudia ešte zostali, aby sa v tichu katedrály zahĺbili do modlitby, ktorá je účasťou na utrpení Krista v Getsemanskej záhrade.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch umyl nohy dvanástim zo spoločenstva

Trnavský arcibiskup Ján Orosch počas obradu umývania nôh dvanástim mužom z katedrálneho spoločenstva. (foto: Peter Tollarovič)

NOVINKY