Arcibiskup Orosch požehnal mladé vína v Palárikovom divadle

TRNAVA 25. februára 2019 - Mladé vína z Trnavy a okolia vo štvrtok 21. februára v zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Viac ako tridsať vinárov prinieslo na tradičný akt vyše sedemdesiat vzoriek mladých vín zo svojich pivníc. Veľkí aj malí vinári toto podujatie využívajú aj na hodnotenie predchádzajúceho vinárskeho roka a výmenu skúseností.
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch ocenil prácu vinohradníkov a vinárov, ktorá často závisí aj od okolností, ktoré sami nedokážu ovplyvniť. „My, ľudia, robíme tú svoju prácu, ale vždy v hĺbke svojho srdca, v hĺbke svojej duše, pociťujeme potrebu požehnania zhora. Je v ľudskej prirodzenosti, že človek očakáva od pána Boha posilu a pomoc,“ povedal trnavský arcibiskup Ján Orosch, pravidelný účastník tohto podujatia. Ako však priznal, aj keď v liturgii používa víno prakticky denne, nepovažuje sa za odborníka, ktorý by vínu dokonale rozumel. Ak si však môže vybrať, dáva prednosť červeným vínam.
 
Okrem vinohradníkov a vinárov z Trnavy si dali výsledok svojej práce požehnať aj ich kolegovia z Ružindola, Zelenča, Borovej, Dechtíc, Horných Orešian a ďalších obcí a na pozvanie organizátorov prišli aj vinári zo Skalice.
 
Vinárska tradícia v Trnave má niekoľkostoročnú históriu. Výroba a obchod s vínom sa v stredoveku významne podieľali na hospodárstve prvého slovenského kráľovského mesta a blízkeho regiónu. V Trnave sa snažia o návrat k tradíciám a jedným z oživených podujatí je požehnanie mladých vín, ktoré má v katolíckej cirkvi dlhú tradíciu.
 
www.trnavskyhlas.sk/ SITA/ krátené
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch požehnal mladé vína v Palárikovom divadle

Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch požehnal počas slávnostného popoludnia v trnavskom Divadle Jána Palárika mladé vína. (Zdroj foto: trnavskyhlas.sk/ Pavol Machovič)

NOVINKY